Барселона шофьор бус убиец Ла рамбла полиция

Каталунската полиция е идентифицирала шофьора на буса-убиец от „Ла Рамбла“

Полицията в испанския автономен регион Каталуния съобщи, че е идентифицирала водача на микробуса, с който бе извършено нападението на „Ла Рамбла“ в Барселона.

Името му не беше разкрито, но регионалният вътрешен министър Хоаким Форн заяви пред местно радио, че „всичко подсказва, че шофьорът на вана е бил Юнес Абуякуб“.

Той е и заподозреният, който полицията издирва от четвъртък.

22-годишният мароканец е на свобода и полицията не е сигурна дали той все още се намира в Испания.

„Ел Паис“ показа снимки, на които се вижда, как заподозреният се движи през пазара Букерия в близост до „Ла Рамбла“. Полицията също така разследва убийство на испанец, около 90 минути по-късно, от когото заподозреният е откраднал кола.

Испанските власти официално разкриха пред Европол самоличността на водача,  за да бъде създадена възможност за стартиране на общоевропейското му издирване, предава AFP.
„Трябва да говорим с европейската полиция, за да ги уведомим за самоличността, защото този човек… вероятно ще бъде издирван във всички европейски страни“, заяви по-рано днес вътрешният министър на Каталуния Хоаким Форн пред местно радио.

Вестник „Ел Паис“ писа, че имамът от каталонския град Рипол, провинция Жирона, мароканецът Абделбаки ес Сати, е главният организатор на терористичните актове.

Твърди се, че имамът е водач на терористична клетка и е отговорен за радикализирането на терористите и насърчаването им да извършат нападенията в Барселона и Камбрилс.

В резултат на терористичният атентат в Барселона загинаха 14 души, а над 100 други бяха ранени. Засегнати от атаката са над 34 националности.

- реклама -