Каталонските депутати гласуват законопроект за референдума за независимост

Парламентът на Каталуния започна обсъждането на закона за референдума за независимост

Парламентът на испанската автономна област Каталуния започна обсъждането на закона за референдум за независимост от Испания, който ще стане юридическа база за плебисцит на 1 октомври.

Очаква се законът да бъде приет още днес. Каталунските партии „Заедно „за” и „Кандидатура на народното единство”, които се обявяват за независимост, имат пълно мнозинство в законодателния орган (72 депутати от 135). Това им дава възможност, независимо от мнението на всички опозиционни партии, да одобрят закона.

Той беше внесен за разглеждане извънредно. Това предизвика недоволство на останалите политически сили

След приемането на закона за референдума каталунското правителство ще подпише документ за провеждане на допитването на 1 октомври.

Властите на Каталуния заявиха, че този закон ще има „най-голяма юридическа сила”. И ще е над всички останали закони и нормативни актове, които му противоречат.

В закона се казва, че резултатите от референдума ще бъдат приложени 48 часа след обявяването им.

Документът не предвижда праг на избирателна активност, за да бъдат признати резултатите.

Премиерът на Испания Мариано Рахой нарече законопроекта „противоречащ на конституцията и на здравия разум”

Той обеща да сезира Конституционния съд веднага щом законът бъде приет.

Представителят на опозиционната партия „Граждани” Карлос Карисос каза, че това, което се прави в парламента, го превръща в „национален театър на Каталуния”.

Опозицията недоволства от това, че привържениците на независимостта промениха правилата на работа на законодателния орган, за да може по-лесно за де приемат законите, свързани с референдума за независимост.

Законопроектите вече може да бъдат одобрявани веднага, още след първо гласуване.

Изменението на правилата на работа в каталунския парламент беше оспорено от правителството на Испания в Конституционния съд, който допусна иска за разглеждане и по този начин блокира прилагането на закона.

В сряда обаче председателката на каталунския парламент Карме Форкадел поиска отвод на 12 върховни съди и заради „пълна загуба на доверие”.

Източник: РИА Новости, ТАСС

- реклама -