Джиро, 15-и етап

Каталдо взе 15-я етап от Джирото, Карапас остава лидер

Дарио Каталдо (Астана) спечели 15-ия среднопланински етап от Обиколката на Италия. Опитният колоездач измина 232-километровата дистанция от Ивреа до Комо за 5 часа 48 минути и 15 секунди. Той победи във финален спринт своя сънародник Матия Катанео (Андрони-Джокатоли). Това е първи етапен успех в Джирото за Каталдо.

Каталдо: Въобще не мислех да атакувам

„Имах два трудни дни и не мислех да се включвам в откъсване днес. Просто исках да завърша етапа. В усетих, че краката ми са ок и тръгнах след Катанео. Не вярвах, че ще издържа до финала, но се получи. Километър след километър се чувствах добре. Ядях добре, пиех добре и стана. В последните километри Катанео не ми даваше смени. Стъпих здраво на педалите, за да не му дам шанс да ме изпревари. И след това дадох всичко от себе си в спринта. Победата е нещо невероятно. Цял живот си мечтая за нея“, заяви Каталдо.

Дарио Каталдо

На 11 сек. зад победителя завърши малка група, оглавявана от Саймън Йейтс (Мичелтън-Скот). Четвърти се нареди Хю Карти (Едюкейшън Фирст). Зад тях – временният лидер Ричард Карапас (Мовистар) и Винченцо Нибали (Бахрейн-Мерида).

Проблемите на Примож Роглич

25 секунди по-късно финала мина още една малка група. В нея бяха Мигел Анхел Лопес (Астана), Рафай Майка (Бора-Хансгрое) и Микел Ланда (Мовистар). А след още 15 секунди финишира и вторият в генералното класиране Примож Роглич (Лото-Йъмбо). Той го направи в компанията на Бауке Молема (Трек-Сегафредп).

Роглич имаше ужасен ден. Първо Нибали го отдели от повечето му съотборници и го лиши от подкрепа. После велосипедът на словенеца имаше проблем и той взе велосипеда на Антван Толхоек. За финал на спускането от Сивилио той изпусна десен завой и се блъсна в мантинелата. Роглич успя да се изправи и да завърши, но статута му на фаворит вече е доста наранен.

Карапас увеличи аванса си в генералното класиране

Така Карапас увеличи преднината си пред втория Роглич на 47 секунди. Винченцо Нибали е трети, на +1:47 мин. от първата позиция. На +2:35 мин. е Рафал Майка, а на +3:15 – Ланда.

Утре е почивен ден.

- реклама -