Катаджиите са ни скъпи: Парите от глоби на пътя не стигат

Катаджиите са ни скъпи: Парите от глоби на пътя не стигат. Разходите на „Пътна полиция“ за контрол на пътя и налагане на санкции за нарушения през миналата година са осем пъти по-високи от приходите от глобите

за констатираните нарушения.

Това се разбра от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на въпрос на депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев, предаде „Дневник“.

От фонд „Безопасност на движението“ през 2021 г. са изразходвани 13.5 млн. лв, а са постъпили малко над 1.67 млн. лв., отчита министърът.

По негови разчети изхарчените средства

са отишли за купуване на камери и радари за контрол на скоростта, скенери за проверка на шофьорските книжки, специализирани автомобили за достигане на катастрофи и др.

Разходите през миналата година

са повече, отколкото за двете предходни години общо, сочат данните на МВР. През 2019 г. те са били малко над 6 млн. лв, а през 2020 г. – 5.8 млн. лв.

Основната причина е сериозната инвестиция

в нови камери и радари за контрол на скоростта и софтуер за тях – над 8.6 млн.

Покупката на нови технически средства за контрол и автомобили е сред мерките,

които се предвиждат в новата

десетгодишна стратегия за намаляване на жертвите при катастрофи, подготвена наскоро от Държавна агенция

„Безопасност на движението по пътищата“.

В документа се отчита, че превишената или несъобразената с пътните условия скорост е основен фактор за настъпване на катастрофи, а българското законодателство в тази насока е едно от най-либералните в ЕС.

В изпълнение на стратегията от 2020 г.

започна доставката на нови камери, които освен контрол на скоростта денем и нощем засичат и неправилно изпреварване.

Приходите от актове, фишове и електронни фишове

не бележат сериозен ръст. През 2019 г. те са били 1.35 млн. лв, през 2020 г. почти 1.76 млн. лв., а през миналата година малко над 1.67 млн. лв.

Една от причините за това е,

че държавата така и не намира верният път за бързо и безотказно събиране на глобите, наложени

най-вече с електронни фишове.

В обявените за обществено обсъждане промени в Закона за движение по пътищата се предлагат поредните промени в тази посока.

Те предвиждат, освен да не могат да ползват

услугите на „Пътна полиция“, хората с неплатени глоби да не бъдат обслужвани и от други държавни и общински административни служби и да не могат да минат технически преглед.

Проектът включва и варианти,

в които фишовете за глоби да се смятат за връчени, дори виновникът да не бъде открит, което е един от основните проблеми сега.

В мотивите за промените се посочва, че сега

действащата система създава усещане за безнаказаност в участниците в движението, включително и заради анулиране на глобите с електронен фиш заради давност.

- реклама -