колани Своге прокуратура проверка колани

КАТ започва акция за обезопасителни колани – ето каква е глобата

От днес до 10 юни служители на КАТ ще проведат специализирана операция за използване на обезопасителни колани от шофьорите и пътниците в автомобилите, както и столчета за деца и каски от мотоциклетисти. Акцията е извънредна и е в резултат на проведена преди седмица мащабна акция в страната, която е била насочена към управлението на МПС от шофьори, употребили алкохол, наркотични вещества и неправоспособни водачи. Акцията е била основно в малките населени места.

Глоби на стойност 45 800 лв. за непоставяне на предпазен колан в автомобил.

При проверени 25 380 МПС е установено, че 916 водачи и пътници не са използвали обезопасителни колани или каски при управление на мотоциклет.

Санкцията за шофьор без предпазен колан е 50 лв. + отнемане на 6 контролни точки. За пътниците без колан глобата също е 50 лв.

Общо установените нарушения при акцията в края на май са 19 629.

Съставени са 2 758 акта и 7 920 фиша. Шофьорите, които са се качили в автомобил след употреба на алкохол са 110. 20 шофьори са установени да карат след употреба на наркотици – повечето от тях отричали да са се дрогирали преди да седнат зад волана. За превишена скорост за глобени 8 951 нарушения. 156 от проверените шофьори са се оказали неправоспособни.

От началото на година загиналите при катастрофи в страната са с 45 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, тежките катастрофи са с 448 по-малко, ранените с 601 по-малко.

 

- реклама -