КАТ, акция, деца,

КАТ с нова акция на пътя в защита на децата

В ход е специализирана полицейска операция, насочена към безопасността на пешеходците, децата и на пътниците в превозните средства. „Действията започнаха вчера и ще приключат на 11 октомври“, съобщи на брифинг инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Контролиращите екипи ще бъдат разполагани в районите на детски градини, училища, детски площадки, паркове и градини, спортни зали, стадиони и други обекти, посещавани от деца, както и на местата с концентрация на ПТП и рискови участъци.

Ще се следи за правилното пресичане на пешеходците, както и за спазването на предимството им от страна на водачите. Специално внимание ще се обръща на ползваните от страна на пътниците обезопасителни системи , както и на обезопасяването при превозването на деца.

Освен това екипите ще контролират спазването на скоростните режими, недопускане на управление от неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол и наркотични вещества.

Ще се следи и за недопускане спирането и паркирането на пешеходни пътеки и велоалеи, кръстовища, пред входовете на паркове, на спирките на превозните средства за обществен превоз на пътници, пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.

Инспектор Ботева обобщи и данните от приключилата ежегодна акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“, която се проведе през месеците юли и август.

Установени са 134 975 нарушения на водачи, като основното е неспазване на скоростните режими, 1 625 – извършени от пътници в превозните средства, както и 1 370 от пешеходци.

Източник: Dir.bg

- реклама -