Girl rides on the street on a bicycle among the cars in the city center in a beautiful light by a traffic light with red and orange

КАТ предупреждава: Пешеходци излизат внезапно на пътя, по двама гинат на ден

КАТ предупреждава: Пешеходци излизат внезапно на пътя, по двама гинат на ден. От началото на октомври досега по пътищата в страната са загинали 20 пешеходци, а 405 са ранените. Това съобщиха от Главната дирекция Национална полиция.

Става дума за периода, в който светлата част

от денонощието намалява значително. Инспектор Мария Ботева от Пътната полиция посочи, че голяма част от произшествията се дължат на грешки, предизвикани от поведението на самите пешеходци

„Най-често пешеходците са влизали внезапно на платното за движение и с това свое поведение са станали причина за катастрофи.

Други нарушения на пешеходците са

неправилното движение по платното и пресичане на друго място при наличие на пешеходна пътека. В диапазона между 16 и 19 часа са настъпвали най-много тежки пътнотранспортни произшествия. За всеки един от тези три часа те са били по повече от сто, а между 17 и 18 часа – най-много – 143″.

През последното денонощие у нас

са станали 18 тежки катастрофи. Един човек е загинал, а други 21 са ранени. Жертвите на пътя от началото на годината до днес са 500, съобщи БТА по данни на МВР.

В рамките на националната акция срещу шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотици и алкохол, са заловени близо 60 души за едно денонощие.

От тях 16 от са шофирали след употреба

на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 12 – с над 1,2 промила, а шестима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 24 души, а двама са отказали да бъдат тествани.

В последните два дни (петък и събота) са проверени 8589 моторни превозни средства и 11 046 водачи и пътници. Съставени са 2277 фиша и 508 акта за установени административни нарушения.

От обобщените данни по метода

„линеен контрол“ са проверени 1672 превозни средства и 1763 водачи и пътници. За установени нарушения са съставени 476 фиша и 96 акта. Установени са трима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, един с над 1,2 на 1000 и 12, шофирали след употреба на наркотични вещества или аналози.

- реклама -