КАТ погна ръмжащите мотори и шумните коли, махат им номерата

КАТ погна ръмжащите мотори, пишат актове на килограм, а в София вече има и дерегистрирани превозни средства. Подпукаха и шумните коли, пречели на гражданите да спят спокойно нощем.

Пътна полиция погна

водачите на шумни коли и мотори, които всяка нощ издевателстват над кротко спящите граждани. Специализирана полицейска операция е проведена от екипи на отдел „Пътна полиция“ при СДВР в периода 20-22 октомври на територията на София, съобщиха от МВР.

Засилено са проверявани

основно моторни превозни средства с шум над допустимите норми в градски условия. 17 автомобила са дерегистрирани до отстраняване на констатираните неизправности, а на водачите им са наложени глоби в размер на 200 лева.

В рамките на спецоперацията

са проверени 2413 моторни превозни средства и са връчени над 2500 електронни фиша и наказателни постановления. Засечени са и 7 души, седнали зад волана след употреба на алкохол, и 10 – шофирали под въздействие на наркотични вещества.

Полицията се зарича,

че ще продължи безкомпромисно да съблюдава за спазване на правилата за пътното движение и да санкционира нарушителите.

Обект на възпитателната акция са били и шофьорите в Бургаско, където служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Бургас, са осъществили акция по контрол за повишен шум от МПС в населено място.

За една седмица бургаските катаджии

са съставили 12 акта на водачи на леки автомобили и мотоциклети, шофирани при липсата на шумозаглушители или с модифицирани такива.  Проверките са предимно в тъмната част на денонощието на места, за които има данни, че се преминава

с липсващи или неизправни

шумозаглушители. На водачите се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение, както и заповеди за временно спиране от движение на МПС нарушител.

Съгласно закона МПС се спира

временно до отстраняване на неизправността по изпускателната система или до поставянето на шумозаглушители, ако те са премахнати.

Полицейските служители на ОДМВР – Бургас, осъществяват проверки и за изменения в конструкцията на моторните превозни средства, водещо до високи нива на шум –

монтиране на специални шумоусилващи тръби,

премахване на катализатор и шумозаглушителя. Освен спирането от движение санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения, е глоба в размер до 200 лева.

Шумът по улиците нощем е предимно от мотори.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено