КАТ ни пита къде да слага камери по пътя

КАТ ни пита къде да слага камери по пътя. Очакваме гражданите да се обаждат на 112 и да предлагат на кои опасни места по пътищата в страната да слагаме камери. Това каза по Нова тв комисар Тенчо Тенев.

Шефът на КАТ в София разкри, че за ден в

столицата има по над 1000 нарушения за превишена скорост. Засечени са шофьори, които са карали с 200 и 150 км в час. От началото на годината са връчени 70 000 фиша, 80% от които се плащат.

Има проблем и с електрическите тротинетки, като досега са регистрирани 5 катастрофи. Трябва да има правила къде да се движат, но младите хора не се съобразяват.

Проблем в София е, че при малко дъжд

шофьорите започват масово да се удрят – понякога по 3, 4, 5 автомобила на кръстовищата, защото не се съобразяват с мокрия асфалт. Отделно превишена скорост, неправилни маневри. Правят го предимно младите, които бързат, говорят по телефона, докато карат и реагират в последния момент. Причина за катастрофите също е употребата на алкохол и наркотици, добави Тенев.

Над десет души ще бъдат уволнени заради схема с регистриране на едно превозно средство като друго заради по-нисък данък и застраховка. Установените такива случаи са над 250,  каза  още началникът на „Пътна полиция” към СДВР.

„Сезирахме НАП и останалите служби,

за да се изискат данъците, които се полагат. Служителите, които ще бъдат уволнени, са хора, работещи на по-ниски нива. Те са си помагали в група, за да се случат пререгистрациите, без необходимите документи. Началниците им са в дългосрочен болничен отпуск, като си мислят, че ще избегнат ударите на закона”, обясни още той.

В началото на април Тенев откри предмет, поставен пред вратата му заради разследванията за регистрация и пререгистрацията на автомобили. По случая има заловен човек и текат процесуални действия.

Нарушенията на пътя в столицата

На територията на София заснемаме над хиляда нарушения всеки ден. Най-фрапиращият случай е от преди няколко дни – шофьор кара с 200 км/ч при ограничение от 80, коментира Тенев. 

„Само от началото на годината досега има над 100 000 нарушения за превишена скорост. Всички, които сме връчили, се заплащат”, заяви още той, като допълни, че има много безразсъдни водачи.

Тенев разкри, че от началото на годината до момента има пет произшествия с тротинетки. „Ние ги санкционираме и ще продължим. Доста млади хора не се съобразяват с правилата за движение. До 14 г. могат да карат тротинетки само по велоалеите, а до 16 г. имат право да се движат по пътното платно, но само в крайна дясна лента”, обясни началникът на „Пътна полиция”.  

Той говори за негативна статистика – изключително много пътни произшествия на територията на София. Основна част от тях се дължат на неспазване на дистанция. „Превишената скорост, неправилните маневри, неправилното изпреварване – те са доста сериозен аргумент за тежките произшествия”, добави той.

Алкохолът продължава също да е сериозен проблем – само за снощи са заловени 12 души, шофиращи след употреба на алкохол и наркотични вещества. Увеличава се броят на шофьорите, употребили наркотици.

- реклама -