Катя Лерца

КАТ не е отнел книжката на убилата пловдивски полицай Катя Лерца

КАТ не е отнел шофьорската книжка на Катя Лерца, която е обвинена за смъртта на пловдивски полицай Делян Палазов, когото блъсна с колата си през май. Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Жената бе спряна в неделя докато шофирала из Пловдив

Тя не е носила в себе си книжката си и е отведена за разпит, но освободена като й е съставен акт за административно нарушение. Пред полицаите обяснила, че никой не я е информирал, че няма право да шофира и не са й поискали за отнемане свидетелството.

„След привличането на Лерца като обвиняема е било разпоредено временно отнемане на свидетелството й за управление. Постановлението на прокурора незабавно е било изпратено за изпълнение на органите на КАТ. Последните, от своя страна, са приели контрола над изпълнението на мярката, като не са стартирали процедура по налагане на принудителна административна мярка за отнемане на свидетелството за управление на обвиняемата“, посочват от Главна прокуратура.

От там посочват, че чл. 343 в, ал. 3 от НК предвижда носене на наказателна отговорност само за шофиране в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелство за управление на МПС, но не и за шофиране в срока на сходната мярка на процесуална принуда.

Така в конкретния случай, поради законодателно опущение, не би могла да се търси наказателна отговорност от Лерца за шофирането й без свидетелство за управление на МПС.

Поради несъвършенство на извършената законодателна промяна шофирането на обвиняемата не може да даде повод на обвинението да поиска задържането й под стража.

Разследването по досъдебното производство продължава, като ще приключи в рамките на законоустановения двумесечен срок, заключват от прокуратурата.

- реклама -