Късна закуска: Как да приготвим Ватрушки (Рецептата)

Brunch означава късна закуска – между breakfast и lunch.

Става дума за почивните и празнични дни, в които спим до по-късно и решаваме да си приготвим в къщи топла закуска, без да мислим колко е часът.

Сладки и солени, много пухкави, меки и вкусни!

Именно това са  Ватрушки.

Представляват питки с мая и плънка от извара или крема сирене.

Необходими продукти:

За тестото:

  • 2 ч. брашно
  • 50 гр меко масло
  • 2 с.л. олио
  • 1 пак. суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 яйце
  • 200 мл прясно мляко

За солената плънка:

  • 1 пак. крема сирене
  • 1 яйце
  • малко сирене
  • 6-7 маслини без костилка

За сладката плънка:

  • ягоди
  • малко пудра захар

Начин на приготвяне:

В топлото мляко се добавят маята, захарта и малко брашно. Оставя се 10 минути да втаса и се смесва с останалите продукти. Меси се меко тесто и се слага в намаслена купа да втаса, покрито с намаслено свежо филио за час-час и половина.

Оформят се 8-10 питки, които почиват 5 минути, подредени в тава, покрита с хартия за печене. После се притискат по средата с чашка, намазана с олио, за да се оформи кладенче.

Крема сиренето се размачква хубаво с вилица (или с миксер) и се смесва с яйцето. Част от тази смес се отделя и в нея се добавя малко пудра захар за ягодовата плънка.

В останалата смес се добавя малко сирене и нарязани маслини.

Източник: apetitno.net

- реклама -