Кашкавалът и сиренето са поскъпнали с над 3 лева за една година (Таблици)

Кашкавалът и сиренето са поскъпнали с над 3 лева за една година. За една година от 5 август 2021 година до 5 август на

настоящата година над един лев са поскъпнали

7 хранителни продукта, но рекордьори са кашкавалът „Витоша“ (+4.30 лева), кравето сирене (+3.27 лева), варено-пушения салам (+1.89 лева), слънчогледовото олио (+1.74 лева) и замразеното пиле (+1.51 лева).

Това показват данните от седмичните бюлетини

на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Прави впечатление още, че ценовата ножица на храните на едро по области в страната продължава да се разтваря и в началото на август.

При всичките 10 наблюдавани от ДКСБТ храни

в 19 области в страната има разлики, които са най-съществени при кравето сирене (9.50 лева), кашкавала „Витоша“ (4.80 лева), замразеното пиле (4.00 лева).

През отминалите пет работни дни

(1-5 август) храните на едро по тържищата в страната са поскъпнали, след прекъсване през предходната седмица на юли (25-29), когато беше отчетено минимално поевтиняване с 0.09%.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа

от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 5 август е 2.043 пункта спрямо 2.029 пункта към 29 юли или поскъпването е с 0.69 процента.

Преди това през седмицата (18-22 юли) цените са се

повишили с 0.15% за пръв път след 10 поредни седмици (от 9 май до 15 юли) на постоянно поевтиняване.

Месечната равносметка

за отминалите седем месеца от началото на годината е, че през четири от тях храните са поскъпвали, а през три – са спадали. През юли храните са поевтинели с 0.14%, през юни (-6.18%), когато НСИ отчете рекордна инфлация от 16.9 на сто.

През май ДКСБТ регистрира спад на цените с

3.93%, а преди това четири поредни месеца храните на едро постоянно са поскъпвали: през април (+6.25%), март (+6.42%), февруари (+5.87%), а през януари е отчетено най-слабото месечно нарастване на цените през 2022 година (+0.65%).

Общо от началото на годината до 5 август

цените на храните на едро са се повишили с 14.85 на сто. На годишна база, спрямо 5 август 2021 година, ИТЦ е нараснал с 33.18% (от 1.534 пункта), сочат данните от седвичните бюлетини на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 22 са поскъпнали, 13 са поевтинели и един е без промяна в цената.

От млечните и месните храни и варивата

най-много са поскъпнали пакетчето масло 125 грама и лещата, а най-много са поевтинели слънчогледовото олио ориза.

При плодовете цените само на кайсиите са

нараснали; при зеленчуците най-много са поскъпнали зеленият пипер и морковите, а са поевтинели само картофите.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава

Както посочихме ценовата ножица е продължила да се разтваря и в началото на август за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната.

Най-голяма е разликата от 9.50 лева при кравето сирене

(от 6.30 лв./кг в Сливен до 15.80 лв./кг в Пловдив). 4.80 лева е разликата при кашкавала „Витоша“ (от 13.20 лв./кг в Кърджали до 18.00 лв./кг в Пловдив).

При замразеното пиле разликата е 4.00 лева

(от 4.00 лв./кг в Пловдив и София до 8.00 лв./кг в Силистра. 3.40 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.70 лв./кг във Варна до 6.10 лв./кг в Ямбол). При каймата смес разликата е 2.82 лева (от 5.90 лв./кг във Велико Търново до 8.72 лв./кг в Силистра).

При ориза разликата е 1.50 лева

(от 2.00 лв./кг в Смолян, София и Стара Загора до 3.50 лв./кг в Монтана и Пловдив).

1.44 лева е разликата при слънчогледовото олио

(от 4.30 лв./литъра в Русе до 5.74 лв./литъра в Силистра). При захарта разликата е 1.30 лева (от 1.40 лв./кг в Стара Загора до 2.70 лв./кг в Силистра). 0.90 лева е разликата при брашното тип 500 (от 1.00 лв./кг във Варна и Велико Търново до 1.90 лв./кг в Силистра). При яйцата разликата е 0.09 лева (от 0.23 лв./броя в Пловдив, Силистра и Ямбол до 0.32 лв./броя в Смолян и София).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 13, 7 са поевтинелите, като трендът е в нормални граници – от минус 1.7% до плюс 4.1 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

Най-много е поскъпнало пакетчето масло 125 грама

(+4.1% до 2.82 лв./броя), следвано от лещата (+3.8% до 3.84 лв./кг), яйцата (+3.7% до 0.28 лв./кг), брашното (+3.1% до 1.34 лв./кг), пилешките кренвирши (+3.1% до 5.05 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+1.5%), прясното мляко (+1.4% до 2.25 лв./литъра), зрелия фасул (+1.1% до 3.84 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.2% до 6.20 лв./кг).

Най-много е поевтиняло слънчогледовото олио

(-1.8% до 4.92 лв./литъра), следвано от захарта (-1.7% до 2.28 лв./кг), ориза (-0.4% до 2.73 лв./кг), замразеното пиле (-0.3% до 5.97 лв./кг), кашкавала „Витоша“ (-0.2% до 15.64 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев

са се повишили цените на 7 от общо 20 продукти.

Най-голяма е разликата при кашкавала „Витоша“ (+4.30 лева), кравето сирене (+3.28 лева), варено-пушения салам (+1.89 лева), слънчогледовото олио (+1.74 лева), замразеното пиле (1.51 лева), лещата (1.39 лева) и пилешките кренвирши (1.05 лева).

При плодовете

регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поевтинели, като трендът при тях по това време на годината е в малко по-високи граници – от минус 3.4% до плюс 6.8 на сто.

Поскъпнали са само кайсиите

(+6.8% до 2.37 лв./кг), а най-много са поевтинели прасковите (-3.4% до 2.00 лв./кг), следвани от ябълките (-2.7% до 1.42 лв./кг), бананите (-2.0% до 2.44 лв./кг) и лимоните (-2.0% до 2.99 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година всички плодове са били по-евтини.

При зеленчуците

на седмична база поскъпналите са значително повече от поевтинелите, като за тази група храни трендът е доста широк за този сезон – от минус 3.6% до плюс 17.1 на сто. Най-много е поскъпнал зеленият пипер (+17.1% до 1.70 лв./кг),

следван от оранжерийните краставици

(+12.3% до 2.10 лв./кг), морковите (+11.1% до 1.20 лв./кг), оранжерийните домати (+8.3% до 2.48 лв./кг), зелето (+7.3% до 0.88 лв./кг), зрелия кромид лук (+4.4% до 1.18 лв./кг), вносните домати (+4.3% до 2.43 лв./кг), тиквичките (+1.1% до 0.94 лв./кг), зрелия чесън (+2.0% до 4.06 лв./кг).

Без промяна в цената са зелените салати

(0.91 лв./броя), поевтинели са само картофите (-3.6% до 1.07 лв./кг).

От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци,

като най-голяма е разликата на цените при доматите

от внос (1.04 лева), следвани от оранжерийните домати (0.96 лева) и зрелия кромид лук (0.44 лева).

- реклама -