Касаткина, Забияко
Снимка: instagram.com/kasatkina

Касаткина обяви, че е хомосексуална и критикува войната

Най-добрата руска тенисистка в момента – Даря Касаткина – обяви, че е хомосексуална. Освен това тя призова войната в Украйна да бъде прекратена. И каза, че не изключва да спре да се състезава за Русия. Те говори пред влогъра Витя Кравченко. Заедно с нея пред Кравченко говори Андрий Рубльов. Те са сред малцинството от руски спортисти, обявили се против войната.

Състезателката, №12 в света на женския тенис, има връзка с Наталия Забияко. Тя е състезателка по фигурно пързаляне и вече ще се състезава за Канада. Самата Касаткина живее в Испания. Преди месец тя стигна до полуфиналите на Ролан Гарос и загуби от шампионката Ига Швьонтек.

„Не вярвам, че някога в Русия ще има толерантно отношение към такива като мен. Нито че някой ден ще можем да вървим по улицата ръка в ръка. След световното първенство по футбол през 2018 г. имаше някаква крехка надежда, че руснаците започват да разбират тази тема. Но след това всичко приключи“, каза още тя.

„Сложно е да се живее в гардероб и няма смисъл. Постоянно ще ти се върти в главата, докато не го кажеш. Разбира се, всеки сам избира кога и доколко да се открие. Да живееш в комфорт със себе си е най-важното. На останалите би трябвало да им е все едно. Идеята, че някой иска да бъде гей или да стане гей, е странна. Мисля, че няма нищо по-лесно на света от това да си хетеросексуален“, допълни тенисистката.

В Русия хомосексуалността не е забранена. Но има различни забрани за гей пропаганда.

Касаткина потвърди, че е била вдъхновена да признае публично връзката си от Надя Карпова. Преди месец Карпова – национална по футбол, също направи тази крачка. Тя стана първата професионална състезателка в Русия, признала, че е хомосексуална.

Касаткина: Войната е кошмар и в Украйна, и в Русия

„Най-много искам да няма война. Нито ден след 24 февруари не е минал, без да си помисля това. Лично не съм засегната по никакъв начин. Но това, през което преминават хората в Украйна, а и в Русия, е кошмар. Ако можеше веднага всичко това да спре, поне 1 процент вероятност да има да се прекрати… не да се променят нагласите на хората, а да се спре… Но не мога да го спра, не мога нищо да направя, чувствам се безсилна. Дори Европа не може да го спре, какво да направи 25-годишната Дашя Касаткина? Искам да се състезавам с играчи, които докато са на корта няма да мислят, че междувременно са бомбардирали дома им и няма къде да се приберат“, заяви тя. После тя се разплака, като опита да отговори на въпрос дали се страхува, че може да няма дом, в който да се върне.

- реклама -