Надзорният съвет

Касата поема инсулиновите помпи

Надзорният съвет на НЗОК одобри изискванията за предписване на медицински изделия за болните от диабет. Това е станало на неприсъствено заседание днес с цел да не се бави ефективното лечение на пациентите, болни от диабет, съобщиха от НЗОК.

Инсулиновите резервоари и ще бъдат включени в Списъка с медицински изделия, които НЗОК ще заплаща през 2016 г. в условията на извънболничната помощ.

Към настоящия момент се предлага специализираните комисии, които изписват тези изделия да бъдат съсредоточени само в лечебните заведения, разполагащи със специално подготвени кадри и имат условия за преценка и проследяване, както и възможност за спешно реагиране в случай на необходимост. От НЗОК твърдят, че това се налага, тъй като провеждането на инсулиново лечение чрез инсулинова помпа не е широко разпространено и медицинските специалисти, които имат опит в тази насока са ендокринолози, работещи към университетски клиники.

Предложената процедура гарантира ясно разграничаване на отговорностите по отношение на медицинската преценка и експертиза, обучение, проследяване на състоянието, а също и дейности, свързани с техническата подготовка и обучение на пациентите от страна на техническите екипи на доставчиците за опазване на предоставените им безплатно инсулинови помпи и стриктно спазване на предписаните схеми за лечение.

По-рано днес стана ясно, че майки на деца плашат с протестни действия. Те твърдят че дават трицифрени суми на месец, за да поддържат лечението си. Освен това от 1 април пациентите с диабет трябвало да доплащат и за тест ленти, с които да измерват кръвната си захар.

- реклама -