Касапница в Украйна

Войник от украинската национална гвардия откри стрелба срещу свои другари във военен завод, като уби петима и рани други петима, преди да избяга с оръжието си, съобщи днес украинското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес.

Член на украинската национална гвардия стреля с автомат „Калашников“ по охраната на завода, после избяга с оръжието си. В резултат петима души бяха убити, а петима други – ранени, се казва в съобщение.

Според министерството, инцидентът е станал през изминалата нощ в завода „Южмаш“ в град Днипро, в централната част на страната, който произвежда различни видове ракети, както и превозни средства и промишлени инструменти.

Стрелецът, роден през 2001 г., отишъл да вземе оръжието си преди да застъпи караул. В град Днипро е в ход специална операция за издирването му, а място е отишъл и командирът на националната гвардия Николай Балан, посочи същият източник.

От вътрешното министерство уточниха, че мотивите за престъплението още не са известни.

Откриването на стрелба във военни части в бившия СССР е повтарящо се явление, често свързано с тормоз над новобранци. Това от дълго време е един от най-тежките проблеми в бившите съветски републики, особено в Русия, макар че през последните години положението се подобри, отбелязва АФП.

Тези издевателства, понякога свързани с голямо насилие, редовно са причина за самоубийства и убийства, допълва БТА.

- реклама -