Къс от Луната е най-ценната вещ в кабинета на Байдън-СНИМКА

Подобно на всеки друг служител, който започва работа в нов офис, новият президент на САЩ може да украси Овалния кабинет със снимки, произведения на изкуството и други декоративни елементи по негов избор. 46-ият президент Джо Байдън избра да постави лунна скала в близост до себе си, съобщи „Ърт Скай“.

Лунната скала, взета през 1972 г. по време на „Аполо 17“, последната лунна мисия, е със значение на символ на амбициите и постиженията на по-ранните поколения. Тя също така представлява вдъхновение за настоящия подход на Америка към изследване на Луната и Марс.

Администрацията на Байдън е поискала лунната скала, която е била предоставена от Лабораторния център за лунни проби в космическия център „Джонсън“ на НАСА.

Корпусът с форма на призма, в който се намира лунната скала, е обозначен като образец 76015,143 и е изписан със следното:

Астронавтът на „Аполо 17“ Роналд Евънс и луноходците Харисън Шмит и Юджийн Чернан, последните хора, стъпили на Луната, взеха тази проба от голям камък в основата на Северния масив в долината Телец-Литроу, на 3 км от Лунния модул. Това парче Луна от 332 грама, което е взето през 1972 г., е проба на възраст 3,9 милиарда години, образувана по време на последното голямо събитие от удар върху близката част на Луната, Имбриумният кратер, който е в диаметър 1 145 км. Можете да видите този въздействащ кратер сами по време на следващото пълнолуние. Потърсете Mare Imbrium като много голяма тъмна кръгла форма в горната лява част на Луната: тази гигантска равнина от лава покрива дъното на един от най-големите кратери в цялата Слънчева система.

Неравномерните повърхности на пробата съдържат малки дупчици, създадени в резултат на въздействието на микрометеорити в пясъка на скалата в продължение на милиони години.

Харисън Шмит е единственият геолог, посетил Луната. Той и Юджийн Чернан събират проби от скали през 1972 г. и са последните хора, които стъпват на Луната. Мнозина се надяват, че през следващите години текущата мисия „Артемида“ на НАСА ще промени това. Първоначално „Артемида“ имаше за цел да достави следващия мъж и първата жена на Луната до 2024 г. Новите технологии, разработвани за мисията, не напредват толкова бързо, колкото се надяваха учените през последните няколко години, така че тази дата изглежда малко вероятна, но много от тях все още са надяват, че мисията ще се придвижи напред под управлението на Джо Байдън.

Президентът Бил Клинтън също имаше парче Луна в своя Овален кабинет. Лунната му проба е с етикет 10057,30 и му е предоставена през 1999 г. от астронавтите, които са я взели: Бъз Олдрин, Нийл Армстронг и Майкъл Колинс. Лунната скала на Клинтън е отрязана от по-голямо парче, обозначено с 10057; различна проба, изрязана от същото парче, беше поставена във витраж в Националната катедрала във Вашингтон през 1974 г.

- реклама -