Габрово

Кървави сблъсъци в Габрово между протестиращи и жандармерия – СНИМКИ

Гражданският протест в Габрово отново тази вечер се озова в ромското гето на града. Шествието бе охранявано от специализирани полицейски сили, които пазеха и къщите на ромите.

Напрежението ескалира, имаше сблъсъци между жандармерия и граждани

Протестиращите чупеха стъкла и замеряха жандармерията с камъни. Има ранени, които са откарани в спешния център на Габрово. Сред тях са и двама радио журналисти, които са предавали от първата линия на протеста.

Има и арестувани лица, като за сега техния брой е неизвестен.

Групата, която щурмува ромски квартал в покрайнините на града бе от няколко хиляди души. Към нея се присъединиха хора по целия път на шествието. Появи се информация, че е използван сълзотворен газ, което обаче не бе потвърдено.

Габрово е под полицейска блокада и без интернет

Всички подстъпи – входове и изходи на града бяха блокирани от полиция. Пътуващите към града бяха проверявани и онези без настоящ или постоянен адрес на територията на Габрово, бяха отклонявани по обходни маршрути.

През целия ден интернетът на всички доставчици в града беше спрян под претекст, че има профилактика на предавателните устройства.

По-рано днес Районният съд остави за постоянно в ареста тримата мъже, които нападнаха служител в денонощен магазин, което предизвика и протестите на габровци.

В съдебната зала нападателите казаха, че съжаляват за случилото се. Задържаните са с богати криминални досиета, като двама от тях са съдени за престъпления от общ характер, а третият е в изпитателен срок на влязла в сила присъда. Деянието им предвижда лишаване от свобода до 3 години. Съдът реши още тримата да бъдат преместени в следствения арест във Велико Търново.

- реклама -