Ето „къртицата“, която ще копае третия лъч на метрото – СНИМКИ

Подписани са всички договори с изпълнители за изграждане на първия етап от третия метродиаметър

Това заяви заместник – министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Любомир Хаджийски на церемония за стартиране на тунелопробивната машина. Тя ще изгражда третия лъч на софийското метро, съобщиха от МТИТС.

Заместник – министър Хаджийски посочи още, че това е най-сложният участък от метрото, който преминава през централната градска част и достига до кв. Овча купел.

22

„Още от първия програмен период, ОП “Транспорт“ участва финансово в изграждането на Столичното метро с над 1 млрд. лева и това са едни от най-добре инвестираните средства, с бързи и качествени резултати, видими за всички софиянци и гости на града“, каза той. Заместник – министърът допълни още, че за този програмен период от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са осигурени още 685 млн. лв., и през 2019 г. разстоянието от Овча купел до центъра ще се изминава за 10 минути с метро.

Любомир Хаджийски посочи, че с подобни проекти доказваме, че сме част от модерна Европа. А София е европейска столица с интегриран градски транспорт – бърз, екологичен и удобен във всички части на града.

метро къртица

За тази линия от общинския бюджет отделя около 100 млн. евро

За да може през 2019 година нови 130 хил. души дневно да ползват най-бързият, удобен и екологичен транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Метрото е най-големият транспортен и екологичен проект за нашия град, който променя и градската среда и създава по-големи удобства за гражданите“, заяви тя.

Тунелопробивната машина ще позволи да се строи по-бързо и да не се разкопава целия град. Движението ще бъде затруднено само частично, на местата където ще бъдат станциите. Машината трябва да стигне от метростанция Красно село до метростанция Малък градски театър зад канала в края на 2018 година.

 

- реклама -