изложба
Иван Мърквичка, Пекар, ок.1887, сн. НХГ

Изложбата „В сянката на Ориента“ показва картини на Майстора и Мърквичка – СНИМКИ

Картини на Владимир Димитров – Майстора и Иван Мърквичка могат да бъдат видени в уникалната изложба „В сянката на Ориента“, чиито домакин е Софийската художествена галерия.

Това е първи по рода си международен проект, иницииран от българска институция, който цели представянето на визуален разказ с творби на едни от най-ярките художници от България, Гърция, Румъния и Сърбия работили активно през втората половина на ХІХ и първата половина на ХХ в.

Константин Величкав, Негър, 1888, сн. СХГ

Фокусирани върху темата за специфичното развитието на изкуството на Балканите в сянката на Ориента, изследователският екип на изложбата предлага на публиката среща с емблематични за историята на изкуството на четирите балкански държави автори и произведения.

Експозицията е подготвяна три години и е застрахована за милиони евро

Владимир Димитров – Майстора, Турски гробища, 1926, сн. НХГ

Включените художници са авторите, поставили основите на светската живопис в родните си страни между след средата на XIX век.

Антон Митов, Продавач на хляб (Баба Яни), 1888, сн.НХГ

Много от тях получават образоването си в чужбина и познавайки поне интуитивно западния начин на мислене за Балканите, създадат художествени произведения, които от една страна се вписват в традицията на западноевропейската живопис, а от друга – функционират в културно отношение като маркери за Своето. Така в XIX и началото на XX век, в картините на тези художници, положили основите на „новата” светска живопис в своите държави, откриваме идиличната представа за родното и за обикновения живот, близката другост на различните култури в общността и далечната другост на Ориента, характеризираща се едновременно с цивилизационна нарушеност и екзотика“, посочват от СХГ.

Симеон Белков, Помакини, 1914, сн. СХГ
Изложбата може да бъде разгледана в Софийската художествена галерия до 26 Ноември 2017-та година.
- реклама -