Картел за цената на тока може да удари битовите абонати

Картел за цената на тока може да удари битовите абонати. Хвърлят в хаос енергетиката само заради 750 милиона от Европа, убеден е депутатът Драгомир Стойнев. 

Либерализацията на пазара на електрическа енергия се прави прибързано, за да е спокоен Асен Василев, допълва пред „Марица“ още социалистът. Въвеждането на категорията „енергийна бедност“ е положителен ход, но липсва ясно определение за нея, смята още той. Вижте цялото му интервю:

– Г-н Стойнев, БСП и лично Вие се обявихте твърдо против Закона за либерализация на пазара на електроенергия, аргументите ви?

– Първо, няма нито сценарий, нито модел до какво ще доведе тази либерализация. Предвижда се вече НЕК да не е доставчик на едро. Никой не ни е убедил, че вместо конкуренция няма да се случи нещо много лошо – картелни споразумения между електроснабдителните дружества. За първите две години няма кой друг да поеме тази функция освен трите, които са на пазара сега. Следователно те могат да определят цена на микса на електрическата енергия каквато си пожелаят. Без да бъдат контролирани.

Драгомир Стойнев: Картел за цената на тока може да удари битовите абонати

– Тоест може да покачат необосновано цената?

– Пример – ако сега цената на микса е 150 лева, Комисията за енергийно и водно регулиране я определя към НЕК, то трите дружества могат да се споразумеят да 350 лева. Всяко от тях си има фотоволтаични мощности и може да взема електроенергията на каквато си иска цена. И разликата ще бъде покривана от държавни бюджет и от българския данъкоплатец.

Тоест, ако има уговорка между трите дружества, дано няма такава, може да се стигне до изкривяване на пазара. Поне засега никой не ни е убедил в противното, дори самият министър на енергетиката Румен Радев. Второ важно нещо, което може да се случи, е с така наречените умни електромери, които трябва да бъдат закупени от българските граждани.

Цената им е между 300 и 400 лева. Поначало идеята е хубава, трябва да се признае, защото ако човек е запознат с енергийните пазари, може да следи цените за ден напред и да си прави сметка кога ще консумира енергия. Но съгласете се, извън големите градове хората трудно биха се справили с това.

– И за големите градове имам сериозни съмнения.

– Да, при доста хора тези умни електромери ще са безполезни. И трето, цената на електрическата енергия за крайните потребители след 2026 година със сигурност ще се повиши, защото ще останат  без закрила от държавата. И сега ако трябва да се купува енергия от борсата след 19,00 часа, тя е изключително висока, защото спират да работят фотоволтаиците.

Този модел няма да подобри състоянието на българската енергетика, нито ще генерира ресурс да се изградят нови мощности. Да не говорим за успокоение сред хората и бизнеса. Целта единствено е да се усвоят 750 милиона евро от Плана за възстановяване и устойчивост. За тези пари ние сме готови да жертваме цял един сектор, да вкараме енергетиката в хаос.

Говорим за гордостта на България, който дълги години изнасяше продукция. Без него нямаше да има енергетика на Балканите. Ще се повторя, без модели и сценарии тези промени в енергетиката са опасни. Самият министър не пожела да ги направи при моя покана. Всичко е за едни 750 милиона евро. Затова по всички предложения ще гласуваме против. Поне докато не ни убедят в обратното. Не искаме хората да страдат.

– Какво показва световният модел при либерализация на пазара на електрическа енергия?

– Има го в цял свят, но хората го правят постепенно и с разум. Нека този модел бъде проигран. Ако трябва, всяко едно дружество да си избере община и там да се направи опит. Ако доведе да положителен ефект, нека се разшири. А не да плашим с европейските директиви и наказателни процедури. Ами няма от какво да се страхуваме. Нека се съдим 3-4 години с Европейската комисия, но да сме сигурни, че сме избрали правилния модел за българската държава. Сега управляващото мнозинство гледа в тавана и си чака парите по ПВУ.

– Тоест не сте принципно против либерализацията, а срещу начина, по който ще бъде направена?

– Да.  Има и друг ключов момент.  В този законопроект се появява понятието „енергийна бедност“, което го нямаше през годините. Похвално. Но се преплитат нещата – вземат се актуалните цени спрямо нивото за бедност от миналата година. Всяко домакинство е енергийно бедно, ако му останат по 503 лева или по-малко на всеки човек, след като бъдат приспаднати разходите за осветление и отопление. Цените тази година обаче може да са много по-високи. Тоесттрябва да се гледа линията на бедност за настоящата година. Второ, трябва да се направи наредба какво е енергийно беден човек. Защото един човек със 100 декара земя енергийно беден ли е! Или човек с второ, трето жилище. Или ако един пенсионер живее в жилище 130 квадрата, енергийно беден ли е! Е, такива въпроси нямат отговор и затова не трябва да се бърза, само и само да се вземат тези 750 милиона евро.

– По бизнеса ще има ли удар след 2024 година?

– Не, той вече е на свободен пазар. Но какво правим с училища, детски градини! И те трябва да излязат на свободния пазар. При една студена зима ще стане невъзможно да плащат сметките. Добре че точно БСП предложи таван на цените и всички останали го приеха – над 200 лева да се поемат от държавата. Затова нямаше дървени ваканции и родителите пускаха спокойни децата си на градина. Разбира се, в това число трябва да поставим и различни учреждения. При новия закон всеки ще трябва да се оправя сам.

– Имате ли други притеснения около новия закон?

– Да. Министърът на енергетиката няма да има право на решения в големите хидроенергийни проекти. И настоящият не ми отговори защо. Знаете, има проекти са съвместни хидроенергийни дружества с Румъния на река Дунав. Нужен е язовир на река Тунджа. Това само с частни инвестиции ли ще стане! Каква ще е ролята на държавата?

– Имаше тези дни нова стачка на енергетиците от въглищните тецове. 

– За тецовете бяха поети ангажименти, които ние вече сме изпълнили. Някой услужливо смени датата, защото трябваше да намалим вредните емисии с 40 процента спрямо 1990 година. Това е факт. Но беше подменена годината с 2019-а. И ни поставя в тежка ситуация. Накрая ще се радвам на една студена зима, за да стане ясно, че без въглищните централи не може да се справим, подчертавам, докато наистина не започнем инвестиции в иновативни производства, образно казано, зелени.  Сега държавата не прави нещо. Дори с нашите териториални планове, които трябва да осигурят 1 милиард лева  на региони като Кюстендил, Перник, Хасково, Стара Загора. Затова не разбирам тази прибързаност, която води до хаос и катастрофа.

–  Ясно е, че БСП е за развитие на ядрената енергетика. Но конкретно – трябва ли да се строи втора атомна централа в Белене, или да се правят нови мощности в Козлодуй?

– При това развитие с въглищните централи ще трябва да внасяме енергия, ако не построим нови мощности. За БСП са важни и Белене, и нови мощности в Козлодуй. Мощностите за Белене са купени, няма толкова готов проект в цяла Европа – два реактора по 1000 мегавата са необходими там. Конкретно за Козлодуй, ще трябва да режем за скрап централата след 10-15 години, така че категорично са необходими нови мощности.  За съжаление, не виждам план.

– Все пак има обсъждане между първо и второ четене на проектозакона, може и да настъпят промени?

–  Не, няма да настъпят. Управляващото мнозинство гледат парите, за да може Асен Василев да си върже бюджета и да е спокоен за еврозоната. За тази цел сме готови да съсипем цялата енергетика.

Драгомир Стойнев е депутат от БСП в девет поредни Народни събрания. Член на Изпълнителното бюро на партията, министър на енергетиката в кабинета на Пламен Орешарски. Автор на повечето социални и икономически програми на социалистите. Завършил е икономика в Сорбоната, Париж, специализирал е в Германия. Женен, с две деца.

- реклама -