Кърт Кобейн Нирвана

Кърт Кобейн: Един символ без кауза

За вокалиста на Нирвана – Кърт Кобейн – вероятно е казано всичко.

Това, което днес ни вълнува е въпросът защо 24 години след смъртта му, тийнейджърите по цял свят продължават да слушат музиката му, да следват стила му и с две думи да се увличат от него.

И не! В никакъв случай не става дума за наркотици.

Не че те не са бич и за съвременното общество. Просто в 21 век младежта е „пристрастена“ повече към телефоните, никой не е напълно сам, винаги „включен“ в някоя социална мрежа, в някой чат/група или просто към Гугъл. Говорим за денонощна и напълно непрекъсваема комуникация със света.

Гръндж стилът е някак не на място в този технологичен век. Иначе всички са гръндж – извън униформите и извън блясъкът на инстаграм звездите. Просто най-удобното за носене, слушане, гледане…

Ако ставаше въпрос само за начин на обличане, твърде близък до хипарския, то обяснението би било някъде в безсилието на модните дизайнери. Но не става дума за това, а за бунт, насочен не към нещо конкретно, а по-скоро към условностите на обществото.

Тук Кърт Кобейн е истински пионер. Недоволен и в по-голямата част от времето нещастен.

Вероятно има причина. Самият той посочва като такава развода на родителите си, след който започва оформянето му като личност и музикант. Но като цяло Кобейн въстава срещу традицията на поп културата и прилежащите към славата атрибути. Той проправя пътя на различното звучене, на музиката и поезията без излишното самодоволство и сценичните ефекти. При това без ясно дефинирана кауза.

Това е голямото откачане като начин на съществуване.

Това са онези парчета на Нирвана, в които тийнейджърите и днес откриват себе си. Парчетата, посветени на трудни младежки години, на любовта, на самата обърканост от това да бъдеш жив. Песни, с които е изразена насмешка, страх и омраза към един неприятен и лицемерен свят, в който е лошо да си сам.

Изпетите думи на Кърт Кобейн продължават да говорят на тийнейджърите в душите им. И днес гневът, изтерзаните му стихове, дръпнатата му ирония се сблъскват с установеното, „нормалното”… скучното в едно в крайна сметка простичко послание – че не сме сами и не бива да спираме да търсим онова, което ще ни изпълни.

И така до трагичната дата 5 април 1994 г., когато музикантът решава да сложи край на всичко, прострелвайки се с пушка. Дори в смъртта си остави послание:

„Има добро във всеки от нас и мисля, че просто обичам хората твърде много – толкова, че това ме прави твърде тъжен. Тъжният малък, чувствителен, неоценяващ, зодия Риби човек на Иисус. Защо просто не се наслаждаваш? Не знам!“

(Откъс от предсмъртното писмо на Кърт Кобейн)

 

Затова не странно, че младежите от 21 век намират по нещо за себе си от Кърт Кобейн от 20 век. И това със сигурност не е само удобството на дрехите, все едно взети от мазето.

В „килера“ на Кобейновите послания се намират по-ценни, макар и малко мрачно изразени неща – някои послания за живота на улицата, неспособността на обществото да разбере различните, проблемите в семейството и задава въпроси за смисъла да съществуваш в един объркан свят, който е загадка за самия себе си.

Звучи ли ви познато? Ако да, ето ви и причината младежите с телефоните, да слушат нещо, създадено преди интернет.

В обобщение: Ето шест причини Кърт Кобейн и Нирвана да са актуални и днес:

1. Кърт и Нирвана надскачат своето време по отношението на приобщаването на различните – далеч преди законодателството да заклейми насилието и хомофобията Кърт Кобейн възстава срещу това явление, без самият той да бъде гей.

2. Няма нищо, което да интересува Кърт Кобейн по-малко от добрия външен вид и якия перформънс. „Какво е алтернатива, какво е контракултура?“ „Кое е страхотно?“ „Кой знае?“ „Кой го е грижа?“, Казва Кърт в интервю от 1991 г.. „Ако преследването на страхотен имидж е важно за теб, ти си идиот!“

3. Музиката му вдъхнови няколко поколения. По-лесно е да изброим кого не е вдъхновил… Лана дел Рей, Джъстин Тимбърлейк, Джей Зи дори цитират Нирвана в техни песни.

4. Концертите са легендарни. Като например на Reading Festival през 1992 година. Когато плъзват слухове, че Кърт и жена му Кортни са толкова зле, че не могат да излязат на сцената. Да, но не! Кърт излиза в инвалидна количка, облечен в болнични дрехи и руса перука. Имитира припадък.

5. Лириката му е актуална и днес. Както казахме, текстовете, облечени в музика достигат милиони сърца по начин, който само изкуството може.

6. Последната истинска рок звезда? „През последното десетилетие Кобейн, дребен, крехък, но красив човек, се превърна в абстрактна икона на Поколението X, която мнозина считат за „последната истинска рок звезда“-  месия и мъченик, чието творчество беше ограбено или плячкосано“. Думите са на Ерик Олсен от NBC по повод 10-та годишнина от смъртта на Кобейн.

Популярни цитати на Кърт Кобейн можете да видите тук:

 

- реклама -