Карлос Насар
Снимка: facebook.com/bulgariaweightlifting

Карлос Насар взе световна титла за България в щангите

Карлос Насар спечели златен медал на световното първенство по вдигане на тежести за мъже в Ташкент. 17-годишният талант триумфира в категория до 81 кг с двубой от 374 кг. Той завърши със 7 кг пред иранеца Мир Джавади Алиабади и с 11 пред третия Мартин Робу.

Това е втори медал за България в Узбекистан и общо пети в отделните движения. Предишните бяха на Ангел Русев. Карлос Насар донесе на България първа световна титла при мъжете от 2007 година насам. Тогава Иван Стоицов спечели в кат. до 77 кг.

Европейският вицешампион от Москва 2020 започна последен опитите си в изхвърлянето. Той записа успех на 163 кг, а после с лекота подобри световния рекорд за юноши със 166 кг. Третият му опит беше на 169 кг, но той не успя да вдигне щангата. Това му отреди сребро в движението, на 2 кг зад Марин Робу.

В изтласкването българинът беше безапелационен. Той стартира с 200 кг, което му осигури медал. После той вдигна 205 кг за златото и световен юношески рекорд в двубоя. А за финал се справи и с 208 кг – световен рекорди за юноши, младежи и мъже в движението.

- реклама -