Пучдемон показания съд, бунт Белгия адвокат

Карлес Пучдемон прикани Мадрид да му разреши да се върне в страната

Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон прикани днес правителството в Мадрид да му разреши да се върне в страната

Той настоя завръщането да стане навреме за учредителното заседание на новия каталунски парламент на 23 януари и да може да бъде избран за премиер на областта.

В интервю за Ройтерс пребиваващият в Белгия Пучдемон каза: „Искам да се върна в Каталуния възможно най-скоро. Бих желал да се върна веднага. Това би била добра новина за Испания“.

Партията „Граждани“ печели най-много гласове на изборите, но мнозинството в парламента е за сепаратистите
На въпрос дали би се върнал за първото заседание на новия състав на регионалните парламент той отговаря, че това е нещо естествено.

„Ако не ми бъде позволено да положа клетва като председател, това би било голяма аномалия за испанската демократична система“, подчертава сепаратисткият лидер.

Пучдемон, който ръководеше Каталуния до октомври м.г., е заплашен от арест в Испания по обвинение, че е участвал в организирането на референдум за независимост на Каталуния и че след референдума е обявил тази независимост.

Съдебната и изпълнителната власт в Мадрид смятат референдума за незаконен и противоконституционен.

На предсрочните регионални избори в Каталуния в четвъртък тази седмица сепаратистките партии се сдобиха с мнозинство.

„Аз съм председател на регионалното правителство и аз ще остана председател, ако испанската държава уважи резултатите от вота“, каза пред Ройтерс Пучдемон.

Той добави, че е готов за изслуша всяко предложение на испанския премиер Мариано Рахой, даже то не предлага пълна независимост.

- реклама -