Пучдемон Ким Тор Каталуния избор

Карлес Пучдемон отказа да поеме лидерския пост в Каталуния, посочи свой заместник

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон отказа да бъде преизбиран за председател на Женералитета.

Това съобщиха световните агенции.

За поста премиер на испанската провинция Каталуния, стремяща се към независимост, Пучдемон посочи депутата от парламентарната група „Заедно за Каталония“ Ким Тор.

Ким Тор

Сега кандидатурата трябва да бъде издигната официално от председателя на парламента на автономията Роже Торен. Той трябва да определи и дата за заседанието на парламента, по време на което ще има дебати и гласуване на кандидатурата.

В сряда Конституционният съд на Испания прие за разглеждане обжалването на правителството на одобрената от парламента на Каталуния реформа на закона, който изискваше присъствието на кандидата за премиер на заседанието. Това блокира възможността на Пучдемон отново да заеме поста на лидер на автономията.

Съюзниците на Пучддемон бяха обявили, че ще се опитат да го назначат на 14 май.

Но те също така признаха, че ако не успеят, те ще изберат алтернативен кандидат, за да разблокират политическата безизходица в Каталуния, която беше поставена под прякото ръководство на Мадрид на 27 октомври след опит за обявяване на независимост, провален от Мадрид. Тогава Рахой уволни Пучддемон и всички негови министри, след като регионалният парламент обяви независимост след референдума за независимост, неодобрен от Мадрид и забранен от съда. Централното правителство също така призова за незабавни регионални избори за 21 декември, които сепаратистките партии спечелиха и отново получиха абсолютно мнозинство в парламента.

По това време Пучддемон вече бе напуснал страната.

Но оттогава всички кандидати, предложени от сепаратисткия лагер да водят Каталуния, отпаднаха, тъй като те са или в чужбина и са търсени от Испания, или вече в затвора, обвинени в бунт.

Сега Пучдемон е в Германия, където е освободен от затвора, след като плати гаранция в размер 75 000 евро, определена от съда.

Германския съд взе решението Пучдемон да бъде пуснат под гаранция, отхвърляйки искането на Мадрид той да бъде екстрадиран въз основа на главното обвинение за бунт.

Въпреки това, германският съд съобщи, че не е отхвърлил искането за екстрадиране на Пучдемон в Мадрид въз основа на второ обвинение за злоупотреба с обществени средства и че Пучдемон ще бъде пуснат, докато съдът не разгледа това искане и не вземе решение за евентуалното му екстрадиране.

Пучдемон беше задържан в Германия въз основа на испанска заповед за арест, когато се опита на 25 март да мине през страната. Той пътуваше от Финландия за Белгия, където избяга миналата година през октомври, за да избегне арестуване в Испания.

- реклама -