Пучдемон европейска заповед арест

Карлес Пучдемон от Брюксел: Настъпи моментът републиката да се отдели от монархията

Говорейки от Брюксел, отстраненият от длъжност председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пучдемон благодари на млада жена, която предложи да гласува от негово име, отбелязва испанският вестник El Pais.

„Днес е много важен ден, не за настоящата, а за бъдещата Каталуния. И ти, Лора, олицетворяваш зората на тази надежда. Дошло е време републиката на гражданите да се оттеглят от монархията на [член] 155″, бяха думите с които Пучдемон благодари на младата дама.

Каталунците гласуват на предсрочни избори за регионален парламент.

Вотът бе организиран от Мадрид, след като централното правителство задейства чл. 155 от Конституцията на Испания, за да суспендира автономните правомощия на Каталуния, чиито парламент обяви едностранна независимост на 1 октомври тази година.

Някои от кандидатите за изборите – включително и отстраненият от длъжност председател на Женералитата Карлес Пучдемон, са изправени пред обвинения за организиране на бунт за ролята им в обявяване на независимостта, което допълнително повишава градуса на напрежението.

Избирателните секции – над 2,6 хил. – бяха отворени в 9 часа (местно време) и ще останат на разположение за гражданите до 20 часа, след което ще започне преброяването на бюлетините. Право на глас имат 5,5 млн. избиратели, от които 225 хил. живеят зад граница.

Социологическите проучвания в навечерието на вота дадоха индикации, че избирателната активност може да бъде рекордна и да превиши 80%. Междинните данни ще бъдат обявени в 13.45 часа (местно време). Що се отнася до изхода от гласуването – прогнозите показват разделение в каталунското общество.

- реклама -