Лагерфелд

Карл Лагерфелд: Човекът, който си лягаше всяка вечер облечен, за да бъде безупречен ако умре през нощта

„Аз съм един вид моден нимфмоман, който никога не получава оргазъм“. Така покойния моден ас Карл Лагерфелд описва себе си през 1984-та след поредното си успешно ревю. Днес диктатора на съвременната мода издъхна на 85-годишна възраст.

Но, знаете ли, че години наред той всъщност се е подготвял за този ден?Той ми каза, че всяка вечер преди да си легне се обличал колкото е възможно по-хубаво и по-чисто, в случай, че умре през нощта, за да бъде достоен когато го намерят„. Това разказа преди време във филм за Лагерфелд френският драматург Франсис Вебер, който бе близък до немския дизайнер.

„Анализирах всичко на земята и не намерих нищо“

Самият дизайнер заявяваше приживе, че не иска помпозно погребение. „Помолих да бъда кремиран и моята пепел да се разпръсне с тази на майка ми … и на котката ми Шупет ако тя умре преди мен.“

Човекът, за който всеки ден бе карнавал

„Аз съм като карикатура на себе си и това ми харесва. Нося „маска“. За мен всеки ден в годината е като карнавала във Венеция“, разказа за себе си преди десетина години Карл. Неговата вързана на опашка коса и тъмни очила останаха запазената му марка, на която не изневери до сетния си дъх.

„Някъде през 1976 се уморих от дългата си коса и започнах да се връзвам на опашка. Това е най-лесната прическа на света, а аз не обичам гел и лак за коса. Косата ми всъщност изобщо не е толкова бяла, но аз й слагам бяла пудра за да изглежда така. А, очилата – те са моята бурка. Трябва да знаете, че имат диоптър, защото съм късоглед. Много ми е неприятно когато видя късогледи хора, които си свалят очилата – тогава те започват да мижат и приличат на малки бездомни кученца, които искат да бъдат осиновени.“

Лагерфелд определено имаше пиперлив език

Изключително взискателен към визията на жените, модния ас не си пестеше критиките, които понякога излизаха от добрия тон. Така преди няколко години той обяви, че харесва гласа на Адел, но я намира за „малко по-пълна от нормалното.” Заради това предпочитал да гледа клипове на други певици, които се доближават повече до естетическите му разбирания за женската фигура.

Самият дизайнер през 2004-та сваля близо 100 килограма и започва да се храни здравословно – основно с пресни плодове, зеленчуци и риба на пара. Mодата била неговата мотивация да отслабне.

„Спомням си, че се появи колекцията на Хеди Слимейн за „Диор“, която обаче беше за слаби мъже. Тя просто говореше: „Искаш да ме облечеш? Покажи си скелета тогава.“ И аз реших да отслабна“, споделя Лагерфелд.

Веднъж имал среща за интервю с немска журналистка, която самия той описва като „ужасно грозна жена“. Била облечена с жълт пуловер, под който прозирало черното й бельо. „Плюс това имаше огромни гърди. Тя възрази да си махна очилата, защото смятала, че не е възпитано да стоя срещу нея с тях. А, аз й отвърнах – аз карам ли ви да си махате сутиена?“

През последните години Карл Лагерфелд искаше да се откаже от германското си гражданство заради Ангела Меркел

„Наистина ли беше необходимо да се приемат 1 милион мигранти по време, когато Франция, която е страна уважаваща човешките права, приема само 30 000“, питаше той. „Не искам да бъда част от този неонацистки клуб. Не искам нации, аз съм космополитен”, твърдеше дизайнера, който живееше в Париж от 1953 година.

Модният диктатор никога не се е женил и няма деца. И както с всичко останало, не спираше да се шегува и с това. „Децата растат много бързо. Докато се обърнеш, те вече са станали пълнолетни, а това те кара да се чувстваш на 100 години. Аз не искам това за себе си.“

В краят на миналата година Шанел, чийто главен дизайнер бе Лагерфелд се присъедини към течението за премахване на кожите от своите колекции. Той обаче никога не е криел, че не е привърженик на подобна стъпка.

„Фермерите са уж мили към кравите и прасетата, отглеждат ги, а след това ги убиват. Това е много хипокритско, особено в сравнение с ловците. Поне те не залъгват животните. Не ми харесва, че хората колят животни. Но, не ми харесва и, че хората колят други хора, а това очевидно е много модерно по света днес.“

Много хора питаха Лагерфелд през последните 10 години дали няма намерение вече да се пенсионира. Той категорично отхвърляше такъв вариант, защото казваше, че неговата работа е неговия живот.

„Ако спра да работя ще умра, защото живота ми ще бъде безобразно скучен!“

- реклама -