Карина Караиванова
Карина Караиванова

Карина Караиванова е новият председател на КФН

Карина Караиванова беше избрана за председател на Комисията за финансов надзор.  139 депутати гласуваха за Караиванова, чиято кандидатура беше единствената за поста. Против бяха 24 народни представители, а 11 се въздържаха.

Номинацията на Карина Караиванова беше внесена от ГЕРБ на 20 юли.

От БСП отново обвиниха управляващите, че са нарушили правилника и са съкратили сроковете, което не е позволило за поста да има и други кандидатури. По-рано левицата даде процедурата на Конституционния съд.

От ГЕРБ бяха категорични, че правилата са спазени и няма опасност съдът да отмени избора.

ДПС гласуваха за Караиванова, въпреки опорочената според тях процедура.

Промяна в курса

Изненадващо, веднага след като беше избрана от парламента, Карина Караиванова реши да се откаже от ревизията на предишното управление на КФН. По-рано тя неколкократно обеща, че първата й задача начело на институцията ще е проверката на мандата на предшественика й Стоян Мавродиев.

Пред журналисти в парламента Карина Караиванов коментира, че не се притеснява от конкуренцията и не по нейна вина е била единствен кандидат за ключвия пост.

Като свой приоритет Караиванова посочи завършването на оценката на пенсионните дружества у нас. Тя обеща да работи прозрачно и безпристрастно, и изрази надежда, че до септември ще имам екип.

Коя е Карина Караиванова?

Карина Караиванова е родена на 12 юли 1975 г. Завършила е икономиката в СУ „Св. Климент Охридски“. Магистър е по финанси и банково дело, СУ „Св. Климент Охридски“. Получила е допълнителна квалификация в различни образователни институции в Ирландия, Холандия, Япония и България.

От февруари 2003 г. е в дирекция „Национален фонд“ на Министерството на финансите като последователно заема позициите експерт, началник на отдел и директор. От началото на 2011 е директор на дирекция „Национален фонд“. В периода декември 2012 – февруари 2013 г. е заместник-министър.

Карина Караиванова е работила като счетоводител по „Проект за развитие на районите с минна и стоманодобивна промишленост“ на програма ФАР към Министерство на труда и социалната политика и финансов аналитик в „Напредък Холдинг“ АД.

В периода август 2003 г. – август 2010 г. заема длъжността началник на отдел в дирекция „Национален фонд“ в МФ и подпомага изпълнението на функциите на дирекцията като Компетентен орган по програма САПАРД и подпомага изпълнението функциите на дирекцията на Сертифициращ орган за Оперативните програми, съфинансирани от Европейски фонд за регионално развитие, с изключение на тези, съфинансирани и от Кохезионния фонд.

Координира и участва в подготовката на дирекция „Национален фонд“ за управление на Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, координира процеса на подготовка за преминаване към Разширена децентрализация по програмите ФАР и ИСПА и координира изпълнението функциите на дирекцията като компетентен орган по програма САПАРД.

- реклама -