Каримански: До 1 юли бюджетът ще е актуализиран

До 1 юли бюджетът ще е актуализиран. „До сряда разглеждаме големия бюджет“, заяви депутатът от „Има такъв народ“ Любомир Каримански от ИТН в НС.

„Направен е така графикът на Комисията по бюджет и финанси, че да можем да приключим, имам предвид с трите бюджета: на НЗОК, на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет до 29 юни, тоест 1 юли ще имаме актуализиран бюджет“, допълни Каримански.

„Аз ще направя всички усилия, ще работим и в събота, аз лично ще работя и в неделя с колегите ще продължим в понеделник с Комисията по бюджет и финанси, така че във вторник да има извънредно заседание, на което да се гледа в пленарна зала бюджетите на Държавното обществено осигуряване и бюджета на НЗОК, а в сряда да приключим и с държавния бюджет“, заяви Каримански.

Той е категоричен, че не са истина спекулациите, че няма да бъде приет бюджета.

„Дори да има забавяне, пенсионерите ще получат 20 процентното увеличение на парите си“, категоричен е Каримански. Той не отхвърли възможността това да стане и на части.

„Вероятно в НС ще се приемат бюджетите на НЗОК, НОИ и актуализацията както е съставена, за да не бъде никой обвиняван, че няма да има социални мерки“. Това заяви икономистът Красен Станчев пред NOVA NEWS.

Относно 12-те млрд. лева от Плана за възстановяване той посочи, че не са сигурни, а средната успеваемост на реализацията им е под 50%.

„Не всичко в него е задължително добро. Около 65% финансира държавни дейности. След изборите новият парламент пак ще трябва да актуализира бюджета. Реалната икономика върви добре независимо от случващото се в политиката, защото има много здравни сегменти. Имаме положителни показатели във всички области – износ, потребление“, коментира той. Според него износът за Македония е нараснал със 71%.

„Ветото беше абсолютно безсмислено. Ако поискаме нещо от ЕС, отношението към нас ще е отрицателно. Последните 10 години приходът от РСМ у нас е с 20% по-висок отколкото дошлия от Русия“, разкри икономистът

Още по темата:

- реклама -