Караянчева: Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи

„Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той работи в извънредна ситуация. По конституция той е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, които говори опозицията е безпочвено“. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„В момента парламентът може да бъде свикван по четири хипотези: от председател на Народното събрание, от народни представители, от президента и от Министерски съвет“, каза още тя.

Вчера стана ясно, че Народното събрание преминава на работа на извънреден режим. Решението беше взето в пленарна зала с гласовете на 115 от народните представители.

„Нямаме право да заплашваме живота на работещите в Народното събрание“, категорична бе Караянчева.

Запитана дали се прекъсва работата на парламентарните комисии, тя отговори: „Има възможност те да работят по различно време. Залите са големи, депутатите могат да работят на разстояние един от друг. В пленарна зала обаче ситуацията не е такава – нямаме това разстояние и работим повече от 15 минути в едно помещение“.

„Никой не казва, че в момента народните представители не работят. Всеки има някакво задължение, с което работи по различни законопроекти. Всички са готови, след като има събрани 48 подписа от народни представители, или е налице някоя от другите хипотези, парламентът да бъде свикан“, каза още Караянчева.

На въпрос дали е възможно ако има мерки, които трябва да влязат допълнително в Закона за извънредното положение, депутатите да бъдат свикани, тя отговори: „Разбира се. За 24 часа мога да свикам заседание“.

- реклама -