Караянчева: България полага усилия за привличане на повече японски туристи (СНИМКИ)

Караянчева

Япония е наш традиционен приятел и приоритетен партньор, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Горната камара на парламента на Япония Чуичи Дате. Българска парламентарна делегация е на официално посещение в Япония по покана на председателя на Камарата на съветниците Чуичи Дате, съобщиха от Народното събрание.

Цвета Караянчева подчерта, че между двете страни винаги са съществували топли приятелски отношения, основани на споделени ценности и взаимно уважение, които имат исторически корени.

На срещата бе съобщено, че парламентарният обмен е много активен, има дългогодишни традиции и важна роля за цялостното развитие на българо-японските отношения.

Цвета Караянчева изрази надежда да се задълбочи диалогът на ниво парламентарни комисии по въпроси, които са от интерес за двете страни като външна политика, отбрана, труд и социална политика, образование и наука, децата, младежта и спорта.

Двамата споделиха разбирането, че през 2018 г. е налице съществен напредък в укрепването и задълбочаването на отношенията между България и Япония, като основен принос за това имат осъществените през годината знакови визити в двете посоки.

Специално бе отбелязано историческото посещение в България през януари 2018 г. на министър-председателя Шиндзо Абе, което е стимулирало активизирането на двустранното сътрудничество във всички сфери, придавайки му и регионално измерение. Потвърдено бе общото желание за активизиране на отношенията с акцент върху инвестициите и търговията.

Цвета Караянчева и Чуичи Дате обсъдиха отбелязването в двете страни на 3 важни годишнини в отношенията ни през 2019 г. – 110 години от началото на официалните контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от възстановяването им.

На срещата бе изразено задоволство от активизирането на сътрудничеството в областта на науката и технологиите, спорта, както и от богатия образователен и културен обмен. Председателят на Народното събрание акцентира върху желанието ни за привличане на повече японски туристи, за което страната ни полага целенасочени усилия.

В състава на делегацията са заместник-председателят на Групата за приятелство България – Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.