Нийл Фъргюсън, съветник Борис Джонсън

Карантинен секс-скандал свали топсъветник на Борис Джонсън

Извънбрачна връзка по време на карантина свали от поста му най-важният съветник на Борис Джонсън по въпросите на коронавируса. Професор Нийл Фъргюсън подаде оставка заради връзка с омъжена жена.

Според „Телеграф“ въпросната дама се казва Антония Стаатс. Тя е пътувала поне два пъти из Лондон, за да бъде с професор Фъргюсън. Първият път е бил на 30 март, втората визита е била седмица по-късно. При това въпреки, че Стаатс е казала на приятели, че подозира, че мъжът ѝ има симптоми на коронавируса. Нейният мъж също е учен, двамата имат две деца и отворена връзка. Според нея тя не е нарушила карантината, защото „счита двете домакинства за едно“.

Кой е съветникът на Борис Джонсън?

Нийл Фъргюсън е математик и епидемиолог. Той води екипа, който изработи модела за разпространение и последствията от КОВИД-19. Изследването твърдеше, че ако разпространението на вируса не се забави, от него в Обединеното кралство ще умрат около 250 000 души. Именно това изследване накара Борис Джонсън да промени подхода на Великобритания и да наложи мерките на изолация и блокада.

Самият Нийл Фъргюсън обяви на 18 март, че е изкарал лека форма на зараза с коронавируса.

- реклама -