Германия, карантина, ковид, мерки,

Карантината в Германия остава поне до края на месеца

Федералният канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те германски провинции се договориха карантината в страната да остане в сила поне до края на месеца.

Срокът на карантината, която включва затваряне на магазините, които нямат първостепенно значение, както и други ограничения върху обществения живот, трябваше да изтече в неделя.

Ще бъдат наложени ограничения за движение в региони с особено неблагоприятна епидемиологична ситуация. На гражданите ще бъде забранено да се отдалечават в радиус от 15 км от домовете си без основателна причина. Правилото ще влезе в сила в областите, където в течение на една седмица ще има 200 случая на коронавирусна инфекция на 100 хиляди от населението.

Нейното удължаване обаче до голяма степен бе очаквано заради запазващите се високи нива на заразяване с коронавирус, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

В документ, подготвен от канцлерството, Меркел настоява за още по-строги мерки, включително правило, позволяващо на хората да се срещат само с още един човек от друго домакинство.

Според сегашните разпоредби две домакинства имат право да се срещат в групи до пет души.

Потвърдените случаи на Ковид-19 в Германия са се увеличили през последното денонощие с 11 897 до общо 1 787 410, съобщи по-рано днес институтът „Роберт Кох“.

944 човека са починали. Смъртните случаи в Германия вече са 35 518.

- реклама -