Караниколов: Състезанието кой и за каква стока ще предложи по-ниско ДДС ще продължи

„Състезанието кой ще предложи по-ниско ДДС и за каква стока, ще продължи. Една част от обществото ще иска да се намали данъкът върху книги, други – върху хляб, трети ще поискат по-ниски цени на бебешките дрешки, и така нататък. А аз пък искам данъкът за научна и развойна дейност да се намали. Но намаляването на ДДС ще намали пропорциите в бюджета, и ще има по-малко средства за социални дейности, например. Затова е важно нарастването на доходите да е приоритет за правителството. Твърдението, е с намаляването на ДДС няма да се намали крайната цена на продукта за потребителите, дойде от факта, че спекулативно производителите ще я покачват. Дори и в света стоките и услугите поскъпват постоянно, затова е най-важно да работим в посока на това да нарастват доходите на хората“, съобщи Караниколов пред БНТ.

„Никой на Тристранния съвет днес не излезе да каже „Тази мярка ще намали цената на продукт с еди-колко-си, – тоест, нужни са анализи“, допълни Караниколов. И припомни, че Владислав Горанов – министърът на финансите, непрекъснато напомня, че данъчна реформа до края на това правителство не се предвижда.

Относно вложението на държавни средства в изграждането на суперкомпютъра със световно значение, Караниколов съобщи, че държавата ни е получила огромно доверие в процеса на изграждането му. „На второ място – този компютър ще покаже на инвеститорите, че могат да имат доверие на България, това е изключително имиджово за българския бизнес“, допълни Караниколов.

- реклама -