Закон за горивата пленарна зала гласуване

Караниколов: Разбивката на цената на горивата може да не е върху касовата бележка

Държавата е склонна на нов компромис на пазара на горива. Това сатна ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов в сутрешния блок на БНТ. Според Караниколов, разбивката как точно се формира цената на бензин и дизел може до бъде само електронна. Наредба на Министерството на финансите предвиждаше тя да е на всяка касова бележка.

Само седмица след като Националната агенция за приходите предложи на Министерството на финансите да отложи с шест месеца въвеждането на новата наредба за касовите апарати за бензиностанциите, в нея се готвят нови промени.

Разбивката на крайната цена на горивата може да не бъде написана върху касовата бележка.

Разговори за това ще се водят с бизнеса и сектора. Има вариант информацията да бъде качена на електронна платформа, на която всеки може да влезе и да види как точно в деня се формира цената на горивата. „Така няма да затормозяваме толкова бизнеса“, коментира Караниколов.

Срещу изписването на цената на горивото и отделно на данъците в касовата бележка, до момента възразяват не само бензиностанциите. Комисията за защита на конкуренцията намеква, че това може да се окаже в противоречие с пазарните правила. Крайното решение ще бъде на Министерството на финансите.

„Няма големи и малки в този бизнес, дайте да си го кажем, дори малките вече създадоха голяма асоциация, тук бизнесът трябва да намери решението, държавата ще бъде медиатор“. Така Караниколов коментира споровете между така наречените малки търговци на горива и големите вериги.

Министърът призна и че нито България, нито фирмите у нас могат да влияят на цените на горивата. По думите му, ако през лятото бензинът поскъпне, това ще е заради международните тенденции. А иначе Караниколов отрече възможността за нова икономическа криза, но призна, че има известно забавяне на растежа.

финансова помощ осигурителен доход

„Няма как да съм доволен, доходите на българите са все още на едно много ниско ниво“, добави той.

Иначе икономиката на България върви, износът само към началото на този месец имаме ръст от над 3% на износа. България вече е ориентирана не към износ на ресурси, а на стоки с добавена стойност, някои от тях с висока добавена стойност.

Министърът също така призова и за съвместна работа с новосъздадения Стратегически съвет към президента, откъдето включително и той ще очаква добри идеи. До няколко години Караниколов очаква у нас да влезе нов производител на автомобили, като в момента у нас различни части за коли произвеждат вече 220 фирми.

Караниколов коментира и скандала с апартаментите на властта от последните няколко дни.

„В крайна сметка, вие ако имате апартамент и аз съм ви много добър приятел, и решите да ми направите и подарък – какво трябва да изповядаме – данъчната оценка. По закон ние не трябва да падаме под данъчната оценка“, каза той.

Министърът подчерта, че последна дума ще имат разследващите органи, които вече започнаха проверка.

- реклама -