Емил Караниколов, Закон за горивата, диалог депутати Караниколов, Живко Тодоров, ПИБ, ББР, БНБ, изпълнителен директор

Караниколов: Предстои определяне на около 130 стоки от първа необходимост, за да не се допуска спекула

Предстои определяне на около 130 стоки от необходимост, за да може да не се допуска спекула. Това заяви пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Вероятно с извънреден закон трябва да предвидим и мерки срещу спекулата. Досега бяхме в хипотеза на свободен пазар, но трябва да предпазим българските граждани от спекула“, заяви той.

Караниколов подчерта, че много страни вървят към рецесия, а някои вече са и в криза.

„България има добра основа, ние сме държава на 1300 години. Основата ни е, че в тази криза се обединиха политици, наука, бизнес и граждани. Основата ни е много стабилна. Ако се налага, ще градим всичко отново“, каза той.

„Ако допуснем тази инфекция с коронавируса в предприятията ни и в обществения ни живот, това ще повлияе още по-негативно на икономиката ни. Относно икономическите мерки темата е сложна. Трябва да намерим баланс да осигурим здравната система, след това и социалната система, защото скоро можем да говорим и за ръст на безработицата“.

Той уточни, че в понеделник предстои среща с работодателите, за да се обсъди актуалната ситуация.

Той уточни, че проблемите в икономиката все още не могат да се оценят. „Експертите в министерствата следят случващото се в техните сектори. Знаем всяка държава какви мерки взима. Всичко при нас е на масата, но всяка държава е различна. Само държавата без помощта на работодателите няма как да се случи… Работодателите ще изнесат най-тежко положението в икономиката. Сигурен съм, че българският бизнес е изключително гъвкав“., каза Караниколов.

- реклама -