Караниколов, микро, малки предприятия,Караниколов, ДДС, Ангелкова, туризъм

Караниколов: Предлагаме грантът за микро и малки предприятия за бъде увеличен с минимум 20 млн лева

Ще предложим ресурсът за грантове за микро и малки предприятия да бъде увеличен с минимум 20 милиона лева.

Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той припомни, че в момента програмата е с бюджет от 173 милиона лева.

Действията са съгласувани с Брюксел, в програмата има над 600 млн. лева, добави министърът на икономиката. Първо ще оправим най-малките предприятия, по-натам по-големи предприятия, ще осигурим ликвидност. Трябва да създадем продукти и услуги с висока добавена стойност. Има предприятия, за които са необходими иновации, добави Караниколов.

„Ние ще държим схемата отворена, докато има налично финансиране. Считаме, че това е начин – парите между 3 и 10 000 лв., в зависимост от оборотите на фирмата, най-бързо да стигнат до тези, които имат нужда помощ“, каза повече за мярката за микро и малки предприятия вицепремиерът Томислав Дончев.

Той увери, че парите от Европа ще стигнат до хора и фирми, които не са има досег до тях до този момент. Кандидатстването за помощта е изцяло по електронен път, а заявленията – семпли.

Караниколов допълни, че бизнесът трябва да обърне внимание на сайта на Българска агенция за експортно застраховане, където по думите му могат да се запознаят с вариант през застраховка да не се създава междуфирмена задлъжнялост.

 

- реклама -