горива

Караниколов: Държавните бензиностанции ще заработят най-рано след две години

Най-рано след поне две години ще заработи държавната верига бензиностанции, тъй като изграждането и първоначалния старт ще отнемат поне две години и шест месеца. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред Нова тв.

Първо трябва да направим формата, лого, и чак тогава да имаме план как да действаме. На въпрос как новата държавна верига бензиностации ще стимулира конкуренцията, министърът на икономиката съобщи, че от миналата година има Закон за публичните предприятия, където в момента се правят анализи за това кои държавни компании трябва да са на печалба.

Готово изградена мрежа на бензиностанции не е нашата концепция, защото към момента няма такава мрежа, която да покрие и малките, и големите градове.

Първо трябва да се утвърди как ще изглеждат тези бензиностанции – но със сигурност ще могат да се зареждат електромобили.

Една такава компания с около 100 локации, изградена от нулата върху зелени терени, ще отнеме около две години за изграждането си.

За първоначално стартиране ще са нужни от около 6 до 9 месеца. Държавната компания ще бъде балансьор в сектора, допълни Караниколов.

„Още преди една година, когато започна полемика по Закона за горивата, когато големите и малките започнаха да се карат, излезе анализ на Комисията за защита на конкуренцията, в който бе посочено, че действащият Закон създава условия, които трябва да бъдат преодоляни. Там е посочено и концентрацията на складове, и вследствие точно на тези неща Законът беше изменен. Тази нова верига същи е в отговор на промените в Закона“, допълни министърът на икономиката.

Целта е секторът да бъде предвидим, да има балансьор, който да се води по световните стандарти за цена, разбира се – да гарантира и качество. Когато има играч, който спазва всички правила и е мерило за всички в сектора, частниците ще трябва да отговорят с конкурентна цена и с качество на продукта. Държавата не може да си позволи да работи на загуба, защото няма такива компании, които държавата субсидира, а те са на печалба. Всеки в един сектор има интерес да има конкурент, който спазва правилата, уточни министър Караниколов.

- реклама -