Караниколов: Държавата няма да бъде ощетена заради договорите с „Емко“

Интересът на държавата няма да бъде ощетен заради договорите с „Емко“, увери икономическият министър

За да изпълни вече възложени и задвижени поръчки от военния завод „Емко“, който е с отнет лиценз за внос и износ, държавната фирма за външна търговия със специални стоки „Кинтекс“ ги е прехвърлила на ВМЗ-Сопот. Това обясни на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов. Той подчерта, че държавата ще си получи парите като производител по тези поръчки. А „Кинтекс“ ще си получи парите като посредник.

„Държавата ще вземе даже по-големи дивиденти“, добави министърът. Караниколов уточни, че прехвърлянето на договорите се наложило, тъй като анализът на „Кинтекс“ показал, че заради отнетия лиценз за внос и износ на „Емко“ имало опасност от неизпълнение на три договора, а неустойките, които би платил държавният посредник на външните клиенти, са много по-големи, отколкото по договор дължи страната производител „Емко“. По думите на министъра прехвърлянето на поръчките не означава плащане на неустойки.

По повод на отнетия лиценз на военния завод „Емко“ икономическият министър разясни, че преди около две седмици от завода са изпратили писмо с приложени три констативни протокола от служба „КОС“

В два от тях било констатирано, че са отстрани нередностите, но в третия все още имало предписания за отстраняване на нередностите в срок до месец. Караниколов добави, че имало констатирани нередности и от Пожарна безопасност, а от там нямало информация дали тези нередности са отстранени.

„Когато бъдат отстранени нередностите във военния завод „Емко“, лицензът на завода ще бъде подновен веднага“, заяви Емил Караниколов. Министърът добави, че в понеделник Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще разгледа като извънредна точка този въпрос. „Това не е мое решение. Това е решение и на съпредседателя г-н Каракачанов. Тъй като има твърдение, че сме правили тези съвети в негово отсъствие. Министър Каракачанов е присъствал на тези заседания, включително и на това, на което беше спрян лицензът на „Емко“. В случаите, когато той не е присъствал, е изпращал свои представители“, каза икономическият министър.

Източник: БТА

- реклама -