Швеция

Каракачнов информира Швеция, че започваме преговори с американците за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов информира министъра на отбраната на Кралство Швеция Петер Хултквист за решението на Народното събрание за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16.

Срещата между двамата министри се състоя в рамките на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС, която се проведе на 30 и 31 януари в Букурещ, Румъния, съобщиха от военното министерство.

Шведските „Grippen“ бяха една от възможностите за нови изтребители, която отпадна

Кралство Швеция се отнася с уважение към решението на Народното събрание за започване на преговори с правителството на САЩ е заявил министър Хултквист, като е  изтъкнал готовността на своята страна за нови разговори по темата, в случай че такива се окажат необходими в бъдеще.

Характеристиките на самолетите Grippen са изключително добра алтернатива на вече взетото решение, посочи министър Хунквист по време на срещата, проведена по инициатива на шведската страна.

В хода на разговорите е обсъден и опитът на Кралство Швеция с възстановяването на наборната военна служба

От началото на миналата година наборните войници служат във Въоръжените сили на Швеция от 9 до 12 месеца. Страната е започнала успешно с набор от 4 хиляди души, а към настоящия момент те са около 5 хиляди. Целта, която Швеция си е поставила, е да поддържа до 8 хиляди войници годишно, с помощта на които да могат да се формират цели войскови подразделения. Планът е през следващите десет години броят на

- реклама -