изтребител Каракачанов , самолети, авиация

Каракачанов за пилотския бунт: Може би някой изкуствено създава напрежението

Може би някои съвсем изкуствено създават тази ситуация. Аз съм казал каква е моята амбиция – първо поддръжка и модернизация на сега съществуваща техника, преговори за закупуване на нов изтребител. Казвам нов изтребител и съм го казвал много пъти, учудвам се, че не са ме чули„.

Така военният министър коментира напрежението в авиобазата „Граф Игнатиево“, където тази сутрин летците отказаха да извършват полети. Той бе в село Горни Дъбник, където участва в отбелязването на 140-та годишнина от боевете по време на Руско-турската война.

Изтребителите не са прахосмукачки, които да си купиш от магазина

„Учудвам се, че чак днес са открили, че има проблеми с авиацията. И тези настоявания за нов изтребител – не знам кой им е казал, че няма да има нови изтребители? Ще има. Това не са прахосмукачки, които можеш да отидеш да купиш в магазина – плащаш, вземаш и се качваш да караш“, категоричен бе Каракачанов.

Той обясни, че ще проучи ситуацията и ако се наложи ще отиде в „Граф Игнатиево“ за да се види с пилотите.

Критично е състоянието във всички видове въоръжени сили, допълни министъра. „И в сухопътните войски се ползват машини от времето, когато са купувани самолетите. Същото е състоянието и във флота, само че няма как това да бъде решено с магическа пръчка, след като 25 години не е правено нищо или почти нищо – няма как това да бъде решено за месец или два“, каза вицепремиерът.

Той допълни, че има три проекта за модернизация – единият е за нова бронирана машина за пехотата, строителство на два кораба и за закупуване на нов изтребител.

„Това са неща, които ще струват на бюджета на България 3,5 милиарда и аз не искам тези неща да стават на бегом и след мен някой да установи, че има пропуски, нарушения или че са направени неизгодни сделки. На тези, които ми говорят само за 9 нови изтребителя, задавам въпроса, ако ние зарежем 43 самолета, които можем да ремонтираме, и ги изоставим в хангарите, с 9-те нови, които ще придобием един ден, смятат ли, че ще решим проблема – няма да го решим. Нещата трябва да се движат паралелно – от една страна, поддръжка и модернизация на съществуващата авиация и в същото време водене на преговори за закупуване на нови изтребители. Това, което е правено 25 години, за мен е престъпление. Защо тогава не са поставили въпроса тези будни съвести“, попита риторично вицепремиерът.

- реклама -