Каракачанов, граница, мигранти, охрана Каракачанов, земеделци, мерки, Министерски съвет

Каракачанов за мигрантите: Преминаването на българската граница е престъпление, ако се наложи ще приложим сила – Видео

За мен е най-важното, че Турция не допуска нелегалните емигранти да вървят към България. И от тук смятам, че политиката на премиера е правилна. Да, преди да пратиш силата, трябва да правиш дипломация. Ако ние може с дипломация да спрем потока към България, е добре, ако не можем – ще използваме сила„.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе категоричен, че на границата няма напрежение, предаде БГНЕС.

На въпрос каква сила би могла да използва българската държава, Каракачанов уточни:

„Всичката позволена от закона, защото преминаването нелегално на граница е престъпление по българския закон и по всеки един закон. Вижте Гърция – тези, които успяват да преминат, автоматично ги съди дежурен съд, и получават присъди между 2 и 3 години затвор.

На този етап Гранична полиция и МВР си вършат работата перфектно”, заяви Каракачанов.

Той посочи, че още миналия петък получил писмо от министъра на вътрешните работи с искане армията да бъде готова.

Приготвил съм армията по разчетите, които сме направили с МВР. Буквално в рамките на 4 до 6 часа на границата могат да пристигнат 400 човека, включително сухопътни войски, специални сили, военна полиция със 140 броя техника. В рамките на 12 до 16 часа още 1000 човека могат да подсилят граничните власти. И ако се наложи, може да мобилизираме до 2400 – 2600 човека, т.е. да ги изпратим на границата. Каква сила? Естествено, че няма да стреляш с картечница, но всякаква физическа сила, включително водни струи, газови гранати, шокови гранати, – това, което използват гърците. Не може някой да мисли, че може да нахлуе в България безнаказано, поне аз докато съм министър ще разсъждавам така. От там нататък, следващия мандат да решават каквото искат. Аз пак ще бъда привърженик на това границите да бъдат неприкосновени и България да си защитава достойнството”, посочи той.

- реклама -