Каракачанов: Решението за вторите F-16 ще мине през НС, ще струват още 300 млн. лева

„Бавно, но сигурно през последните няколко години авиацията започна да се изправя на крака”.

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на церемонията пред Паметника на летеца в София по повод бойния празник на Военновъздушните ни сили.

„Убеден съм, че хората, служещи в нашата авиация не само знаят какви са техните задължения, но и ще ги изпълнят по прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната си. Виждаме ги в мирно време, че въпреки трудностите те продължават да изпълняват своите ангажименти”, каза още той.

Каракачанов припомни, че през последните години са били отделени достатъчно средства за съществуващите летателни платформи.

Каракачанов коментира и сроковете, в които може да поръчаме вторите изтребители F-16.

„За срокове не мога да се ангажирам да кажа, нека да видим какво ще получим. Ако офертата е зашеметяващо добра, можем да започнем веднага разговорите, ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, ще водим разговори“.

„Цялата процедура минава като становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната, решение на Министерския съвет, разглеждане в Парламента и решение на Народното събрание“, допълни той.

Попитан какви допълнителни средства биха били необходими за придобиването на втората група от осем самолета Ф-16 министър Каракачанов  разясни, че ако се прави сметката на база първите осем, сумата би била същата – 300 милиона лева за инфраструктура.

„Така би изглеждало към днешна дата, но все пак когато видим какви са параметрите, ще преценим и това, което е направено – дали може и до колко може да бъде съвместено с използването на останалите осем самолета, и тогава ще бъдат направени точните разчети“, каза министърът.

„Аз съм  български офицер, на мен ми е поставена конкретна задача да ръководя ВВС и естествено мой основен приоритет е да ги развивам. Така че новата техника, която ще бъде приета на въоръжение и нейното пълноценно използване е основна задача за мен. Това са задачи, които не се решават с емоции, решават се с много разум, с точни разчети и за нас е много важен крайният резултат – боеспособен самолет, който е интегриран в системата за национална отбрана и е съвместим със съюзните сили“. Това заяви от своя страна командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Той обясни, че по предварителни разчети две до три години е периодът на адаптация и на влизане в оперативна готовност на новите самолети.

„Когато самолетите кацнат при нас, започва един усилен процес на подготовка на летателния състав. Трябва да заработят абсолютно всички структури, не само експлоатиращите самолета, но и осигуряващите го логистично, и когато всичко заработи  като система, пълна синергия, ние вече ще бъдем готови да използваме способностите на това, което сме придобили“, обясни генерал-майор Петров.

Министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Емил Ефтимов и президентът Румен Радев присъстваха на празника на Военновъздушните сили. Днес се навършват 108 години от първия боен полет на военната авиация.

- реклама -