Каракачанов

Каракачанов: Процедурата за доставка на следващите 8 самолета Ф-16 предстои

Информацията за новите бойни самолети е в Проекта за инвестиционен разход, гласуван от Народното събрание. Това каза министър Красимир Каракачанов днес, 20 септември, в Пловдив в отговор на въпрос на журналисти за закупуването на още 8 бойни самолета и политическия дебат около тях.

„Изпратено е писмо за информация, а не писмо за процедура за започване на преговори за още бойни самолети. С писма е поискана информация за наличности, срокове и цени, както за самолети, така и за трикоординатни радари (един проект, който дълго време отлежава в Министерството на отбраната). За радарите е поискана информация не само от американска страна, а и от други водещи фирми и от някои от тях вече има отговори“, каза още министър Каракачанов.

Министърът посочи, че проектът за инвестиционен разход е гласуван за 16 самолета, първите 8 са при тези условия, следващите 8 ще са при други условия, които ще са обект на друг договор, който ще премине през съответната процедура през Министерския съвет и Народното събрание.

„След като имаме сключен вече един договор, всяка следваща сделка със САЩ на ниво правителство оттук нататък ще става по системата на разсроченото плащане“, подчерта министър Каракачанов, който посети военното изложение „Хемус – 2020“ , където бе и държавния глава Румен Радев.

Lockheed Martin: С нашите изтребители България ще постигне необходимия баланс

изтребители
Художествен прототип на изтребител F-16-Block-70

Президент Румен Радев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха днес щанда на Lockheed Martin и се срещнаха с Денис Годж, вицепрезидент за Централна и Източна Европа и с Джей Ар Макдоналд, вицепрезидент, интегрирана група за изтребители на компанията по време  „Хемус 2020” в Пловдив.

През 2019 г. България осъществи покупка на осем изтребителя F-16 блок 70 от правителството на САЩ, с което според българското правителство се задълбочи двустранното партньорство, а българските ВВС ще могат успешно да посрещнат новите предизвикателства в сектора, припомнят от компанията.

“Ние сме щастливи, че сме партньор на американското правителство в процеса по доставка на изтребители F-16 на България. Убедени сме, че с придобиването на нашите изтребители България ще постигне необходимия баланс между боеспособност, оперативна съвместимост и достъпност за мисиите на НАТО за времето на целия жизнен цикъл на изтребителите“, заяви Джей Ар Макдоналд, вицепрезидент на Lockheed Martin по време на срещите си с българските представители.

- реклама -