Каракачанов: При договор със САЩ, авиацията от крилете на илюзиите, ще лети на най-добрия боен самолет

Каракачанов концепция цигани ДПС ГЕРБ

Ако досега българската авиация летеше на крилете на илюзиите, ако ние подпишем договор със САЩ, ще лети на крилете на най-добрия боен самолет. Така министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговори пред журналисти на президента Румен Радев.

Военният министър заяви, че от 2004 година са били само илюзии. „14 години нашите пилоти летяха на крилата на илюзиите, сега при сключване на договор ще летят на крилата на най-добрия боен самолет”, каза Каракачанов.

Той посочи и че Българската армия не е само авиацията. ”За година и девет месеца не помня друго правителство и друг министър да е вдигал заплатите на военнослужещите с близо 20%, всяка година по 10%. Не помня да са предприемани такива мащабни проекти за възстановяване на съществуващата бойна техника. Защото българската авиация не е само новият самолет, българската авиация е и съществуващите към момента изтребители, бомбардировачи и учебни самолети, хеликоптери и други средства. До момента за тях не бяха отделяни необходимите средства. Българската авиация е и онези транспортни летателни средства като Спартан-ите и Кугъри-те, които бяха закупувани преди десетина година, за тях също бяха отделени средства за тяхната изправност”, заяви Каракачанов.

Той посочи и че за първи път, откакто беше премахната наборната военна служба, 2018г. за пръв път постъпилите в армията са повече от тези, които са напуснали.

В отговор на въпрос дали открива някъде грешка, за да твърдят от такова високо ниво за бутафорен конкурс за изтребителя, Каракачанов каза, че това е война между институциите.

„Да твърдиш едно подобно нещо и то многократно, това за мен е война между институциите, която е абсолютна излишна. За мен. Аз не съм си позволявал да нападам която и да е институция, дори когато съм бил в опозиция, критикуваш – един, друг, втори, трети за грешки. Но тази война между институциите не е полезна нито за президентската институция, нито за парламентарната демокрация, нито за изпълнителната власт. Така че колкото по-рано тези неща бъдат осъзнати от българските политици и спрат, толкова може би по-рано и българите ще започнат да си връщат доверието към институциите”, заяви той.