Каракачанов: През февруари в Брюксел ще е първата среща за изтребителите

Каракачанов

Мисля, че първата среща, която мога да проведа е в началото на другия месец в Брюксел с изпълняващия длъжността секретар на отбраната, на 14 февруари, на срещата на министрите в НАТО. До тогава ще комуникират експертите.

Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос при задаващото се посещение на премиера Борисов в САЩ ли ще бъдат първите срещи за изтребителите след гласуването на предложението правителството да преговаря със САЩ за F-16.

„Сроковете за провеждане на преговорите със САЩ не са упоменати. Специалистите казват 4 месеца. Това е срокът, ако преговорите вървят нормално, може да бъде и повече“, коментира Каракачанов и уточни, че в екипа за преговори задължително ще има и експерти.

изтребители

„Натиск няма. На срещата с американския помощник държавен секретар казах съображенията ни. Ако стигнем до F-16, цените са това, което ни притеснява. Преди година и половина на тогавашния американски военен министър Матис и на посланика съм казал, че докато съм министър на отбраната подпис под стар F-16 няма да сложа. Едва ли някой друг български политик си е позволявал такъв начин на говорене. Оттук нататък има много въпроси, които трябва да изясним – срокове на доставка, обслужване по време на жизнения цикъл, доставка на резервните части“, уточни той.

„Говорихме с министър Горанов. Той е съгласувал предложението ни още в момента, в който сме го внесли в МС. Минава на междуведомствено съгласуване през всички министерства“, обясни министърът. В отговор на въпрос трябвало ли е президентът Радев да присъства на гласуването, Каракачанов коментира: „Президентът по Конституция има право да се появи в Народното събрание, когато пожелае. Защо трябва изключително да дойде днес или вчера. Ако е бил в България и е имал желание, е можел да дойде“. Попитан как си обяснява промяната в позицията на Румен Радев като летец за F-16 и като президент за „Грипен“, министърът каза: „Това трябва да питате него“.

източник: Фокус