Кан Тервел паметник Свети Влас каракачанов Динев

Каракачанов откри паметник на Кан Тервел в Свети Влас. Военният министър защити ордена на бизнесмена Йордан Динев – Снимки

Първият паметник на Кан Тервел у нас бе открит днес в Свети Влас от заместник-министър председателя по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Автор на 5-метровия бронзов монумент е скулпторът Петко Йорданов, а изработката е дело на фондация „Българска памет“ на местните бизнесмени братя Йордан и Динко Диневи. Поводът първият паметник на Кан Тервел у нас да бъде в черноморския курорт е честването на 1300-годишнината от победата на Тервел над арабите при Константинопол. С тази победа българският владетел спасява България и Европа от нашествието на арабския халифат.

„Това е един много хубав знак, че въпреки времената на измислени ценности, българинът не се предава и в сърцето си пази, съхранява и възражда българските и православните ценности“, каза министър Каракачанов.

Предстои да бъдат изградени още три такива паметника, които ще бъдат на места по различните краища в България, откъдето великият владетел е минал.

Бизнесменът Йордан Динев заслужава орден „Стара планина” заради своята дейност по опазване на българската история.

Това заяви още вицепремиерът Каракачанов.

„Какво е казал Дядо Вазов – Патриархът на нашата литература: „Всеки трябва да бъде полезен, кой с каквото може! Умният с ума, богатият – с парите.” За Левски остана да си даде живота. Ние сега трябва да уважаваме онези хора, които отделят от своите средства, за да възраждат българското национално достойнство… подобни хора заслужават уважение и заслужават отличаване, така мисля аз!”, затвори темата военният министър.

„Ако някой мисли нещо обратно, да ми го каже, но докато мисли какво да каже, да вземе да направи нещо полезно за българската история, за българското достойнство, а не да се чуди как само да критикува!”.

Каракачанов Динев

- реклама -
gerb – 728×90 – 2022