Каракачанов Радев гласуване парлмент смесена комисия по историческите въпроси Гоце Делчев позиция Македония

Каракачанов отговори на критиките: Става дума за трудова и образователна повинност и квалификация

Винаги съм смятал, че партньорите трябва да се подкрепят, а не да се ревнуват помежду си. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод критиките към концепцията на ВМРО за справяне с циганския проблем и интеграцията у нас.

„Който е чел тази концепция, ще е интересно да ми покаже къде вижда нацизъм и други определения, които една камара неправителствени организации, които 20 години се хранеха с тази тема и бяха похарчени над 1 млрд. лева, а резултатите са катастрофално лоши.

Техните ли критерии трябва да са важни за мен, тези които се хранят от темата или тези, на обикновения българин, който всеки ден страда от тези проблеми“, попита Каракачанов.

Той обясни, че в концепцията се говори за курсове за трудова квалификация, за създаване на трудови навици в онази част от населението, която няма образование, и е трайно безработна.

„Получаваш социални помощи, изяждаш ги и ги изпиваш. Не се грижиш за децата си, оставяш ги на улицата, учиш ги обаче на трудови навици – бъркане по джобовете в трамваи, тролеи и автобуси – не разбирам какво не се разбира“, каза Каракачанов и подчерта, че раждаемостта, която е обвързана само със социални помощи, може да бъде ограничена.

Попитан дали концепцията за ромите е трупане на рейтинг за евровота ли е или повторение на „нацизма“, каквито са коментарите на част от политическите му партньори, той коментира, че всяка година има избори, и попита дали това означава, че нищо не трябва да се преви. Подчерта, че той просто е направил първата крачка.

На въпрос за ограничаването на раждаемостта, Каракачанов заяви, че тя е абсолютно доброволна. За целта са предвидени стимули. Раждаемостта, която е обвързана само със социални помощи може да бъде ограничена, а средствата от държавата да отиват за правилно отглеждане на децата, смята вицепремиерът.

 

- реклама -