Каракачанов, армия военни граница мигрантски натиск концепция интеграция цигани Каракачанов, Запрянов, мисия, Ирак Каракачанов, въпроси, БХК, христянство, НПО

Каракачанов: Няма да отстъпим от позицията си за Северна Македония

Ние си изпълняваме договора, той не се изпълнява от скопска страна.

Това обяви пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Така той отговори на коментара на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, че България нарушава чл.2 от договора за добросъседство.

Той посочи, че в чл.2 от договора пише, че България ще подкрепя Македония, за да постигне критериите за членство. „Това само ме убеждава, че той и повечето министри явно не четат документите, които са подписали. В член втори много ясно пише, че България ще подкрепя Македония за постигане на критериите. Един от критериите е решаването на двустранните проблеми със съседите, но те явно нямат желание. Не само член втори, но целият договор не се спазва от Скопие“, каза Каракачанов.

„Още от подписването на договора от 1 август 2017 г. позицията на България е много ясна. Потвърдена е и по един много ясен и категоричен начин с рамковата позиция от 9 октомври миналата година и е одобрена единодушно от българския парламент. Следователно – ние няма как да мръднем от позиция, която е решение на българския парламент“, допълни той.

По думите му в Скопие са подценили ситуацията и са разчитали, че България ще направи отстъпки в името на добрите отношения.

„Този път обаче няма накъде да се отстъпва и няма нужда да се отстъпва, защото практиката показва, че добрите намерения на България не се споделят от Скопие“, добави Каракачанов.

Вицепремиерът коментира и ситуацията с разпространението на Covid-19 у нас.

На този етап не се обсъжда обявяване на пълна карантина в България, посочи той.

И уточни, че всички решения за противоепидемичните мерки се вземат от Националния оперативен щаб, а не от политиците.

Но подкрепи тезата, че частните болници трябва да се включат по-активно в борбата с пандемията и ако това не се случи, трябва да бъдат лишени от финансиране от Здравната каса.

Армията участва в справянето с пандемията чрез ВМА, а от понеделник Каракачанов  като министър на отбраната ще издаде заповед за активно включване  и а военнослужещите, които са преболедували Covid-19.

„Разработвам един план, при който хората в армията, които са преболедували коронавируса, да се организира една кампания, за да даряват плазма, за да може да подпомагаме хората в нужда“, подчерта Каракачанов.

- реклама -