Каракачанов

Каракачанов и Маринов след срещата при премиера за мигрантите: Ситуацията по границата е под контрол

Ситуацията по границата е под контрол, имаме готовност да действаме. Периметърът по границата се наблюдава в дълбочина заедно с партньорските служби. Сътрудничество – има, организация има.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в Министерския съвет.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свика спешно съвещание заради миграционната вълна от Турция и Гърция.

Каракачанов заяви, че с колегата си Младен Маринов ще направят посещение на границата. Следим ситуацията много внимателно още от получаването на първите сигнали за движение на големи групи в съседните държави, каза от своя страна вътрешният министър. Каракачанов добави, че се прави всичко възможно, за да не се допусне „пробиване” в България.

Проблемът е, че в социалните мрежи се тиражира фалшива информация, имаме усилено присъствие на Гранична полиция и Жандармерия по границата, каза още Младен Маринов.

На съвещанието при премиера е обсъдена всичката налична информация, която показва, че на нашата граница ситуацията е нормална, но засиленото присъствие на органите на реда ще продължи.

В пограничните райони ще бъде изпратена и повече жандармерия, която от петък провежда специализирана операция в малките населени места. Целта е пълна готовност за реакция при необходимост, уточни вътрешният министър.

Страната ни ще продължи и своето сътрудничество с партньорските служби на съседните държави. „Периметърът на нашата граница се наблюдава в дълбочина, а не на самата гранична линия. Движението се наблюдава“, допълни от своя страна Каракачанов.

На този етап няма информация за подобни явления в български бежански центрове, които са с нисък капацитет.

- реклама -