Красимир Каракачанов

Каракачанов: Един от основните приоритети на ВМРО е създаването на Национална програма за туризма

Един от основните приоритети на ВМРО по отношение на сектор туризъм е създаването на Национална програма, а не да се дели туризма на летен или зимен, както беше досега. Това заяви във Варна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е и водач на листата с кандидат-народни в града. По думите му, нужна е една цялостна държавна концепция, която да обхване изцяло развитието на туризма в страната.

„Не може да се говори само за летен или зимен туризъм. България има потенциала да развива различни направление, като например – конгресен, спа, културно-исторически туризъм и още много сегменти. Инвестициите, които се направиха през изминалите 4 години в различни археологически обекти, доведоха след себе си и до инвестиции в инфраструктурата, защото броят на желаещите да се запознаят с това археологическо богатство е огромен“, допълни Красимир Каракачанов, цитиран от „Фокус“. Той открои и няколко проблема, които стоят пред бранша.

„Първият е свързан с издаването на визите. Още миналата година предложих да се търси вариант за облекчение на визовия режим за руския и турския пазар. За съжаление това не се прие, но ние ще настояваме. Това са два огромни пазара, които са съвсем близо до нас, а ние сме въвели ограничения, каквито няма в много от европейските държави. Това е огромна глупост и води до сериозни щети за българския бизнес.

Освен това, от ВМРО смятаме, че идеята да се издават ваучери за туризъм е много добра. Целта е българските граждани да получават ваучери за туристически услуги, като условието е те да бъдат изразходвани в страната. По този начин парите на българските данъкоплатци ще бъдат се въртят в българската икономика, в лицето на туристическия бранш“, обясни Красимир Каракачанов.
Друг важен въпрос, който лидерът на ВМРО смята, че трябва да бъде решен в най-близко време е проблемът с кадрите в туризма.

„Темата е била коментирана многократно, както от нас, но така и от бранша. С това постоянно отваряне и затваряне на заведенията, не малка част от хората се преквалифицират и напускат туристическия сектор. Видно е, че през най-силните летни и зимни месеци, проблемът с кадрите се обостря. В същото време обаче, България продължава да води една глупава политика и да проявява неразбиране по отношение на привличането на чужди граждани от български произход с работни визи, със зелени карти или ако щете дори и с българско гражданство. Това са огромни пазари – Украйна, Молдова, Македония и т.н. Затова ние смятаме, че трябва да се даде възможност за работа в България на първо място на етническите българи, които живеят в чужбина, но нямат българско гражданство. По този повод в Парламента влезе за разглеждане наше предложение относно един тип документ наречен „Карта българин“. С този документ съответния човек може да ползва всички права на български гражданин, с изключение на това да гласува или да бъде избиран на изборни постове.

Имаме идея и за привличане на специалисти и кадри от държави, в които езикът, културата и религията няма да създадат проблеми в перспектива. Би следвало да се даде възможност на хора от европейски държави, като например от Украйна, Беларус и Русия, които говорят близък до нашия език, имат сходен манталитет и по-лесно биха се вписали и интегрирали в нашето общество“, каза в заключение Красимир Каракачанов.

! Купуването и продаването на гласове е престъпление !

- реклама -